Skoči do osrednje vsebine

Popotovanje za mlade po Alpah se začenja

S petkovim kolesarjenjem med Gorico (Italija) in Novo Gorico (Slovenija) so mladi, ki sodelujejo v projektu YOALIN, začeli svoje popotovanje po Alpah.

YOALIN – Mladinski Alpski Interrail (angleško Youth Alpine Interrail Ticket) – je nastal na pobudo mladinskih predstavnikov CIPRE International, s prvo izvedbo v letu 2018. Letošnjo izvedbo projekta podpira tudi Slovensko predsedovanje Alpski konvenciji 2023-2024. Namen projekta je predstaviti možnosti trajnejšega potovanja po Alpah z uporabo javnih prevoznih sredstev oz. peš ali s kolesom. Ob poti mladi spoznavajo tako prednosti kot tudi izzive življenja v Alpah. Vsako leto lahko pri projektu sodeluje 150 mladih, starih med 18 in 27 let. Za letošnjo izvedbo projekta je prispelo 570 prijav.

Na uvodnem dogodku, ki je v petek, 23. junija potekal v Novi Gorici, so sodelovali predstavniki lokalnih institucij z obeh strani meje, železniški operaterji, predstavniki ministrstev, mladi, udeleženci preteklih izvedb projekta YOALIN in novinarji, ki so razpravljali o različnih vidikih trajnostne mobilnosti v čezmejnem prostoru.

Mag. Emil Ferjančič, predsedujoči Stalnemu odboru Alpske konference, je v svojem uvodnem dogovoru pozdravil tovrstne aktivnosti kot »bistvo Alpske konvencije podpisane pred 30 in več leti«, se zahvalil predstavnikom lokalnih skupnosti na obeh straneh meje za zgledno čezmejno sodelovanje in pohvalil angažiranost mladih za vprašanja trajnostnega razvoja in zaščite Alp. Izpostavil je eno glavnih prednostih tem slovenskega predsedovanja - kakovost življenja v Alpah in mladim zaželel potovanje, v katerem se bo rodilo čim več novih idej, novih projektov in inovativnih pristopov na področju trajnostne mobilnosti za izboljšanje kakovost življenja v Alpah – za vse!

Dogodek je potekal v sodelovanju s projektom Interreg Italia-Slovenija Adrioncycletour (Jadransko-jonska kolesarska pot za trajnostni turizem)