Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra ob dnevu državnosti in dnevu slovenske policije

Slovenska policija svoj dan obeležuje 27. junija v spomin na dogodek leta 1991. Takrat so se policisti, tedaj še miličniki, spopadli z jugoslovansko vojsko na mejnem prehodu Holmec.

Objavljamo poslanico ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja ob dnevu državnosti, 25. juniju, in dnevu policije, 27. juniju.

»Spoštovani,

junij je mesec, ki je posebej prazničen za našo celotno državo. Ponosni se spominjamo neustrašnosti, požrtvovalnosti in enotnosti slovenskega naroda, ki je tlakoval pot k nastanku lastne države, vsem nam ljube Republike Slovenije. Ni slučajno, da takrat slavi tudi slovenska policija in mi z vami. Prav vi, spoštovani policistke in policisti, ste namreč tisti, ki ste imeli levji delež pri postavljanju temeljev naše domovine. Vaš pogum, vaša predanost in odločnost so pomembno doprinesli k uresničitvi želje večine Slovenk in Slovencev o življenju v samostojni in neodvisni državi. 

Vseskozi ste se pri svojem delu soočali s številnimi varnostnimi izzivi, novimi in novimi oblikami kriminala, kar je nedvomno imelo neposreden vpliv  na delovanje policije. Na te izzive ste se vselej ustrezno odzvali in tako vseskozi zagotavljali visoko stopnjo varnosti.

Marsikdaj je bila na preizkušnji človečnost, v družbi so bile aktualne dileme o iskanju pravega ravnotežja med človekovimi pravicami in rabo represije. Na nas – politikih je, da nakažemo smer, v katero se boste na podlagi izkušenj iz preteklosti razvijali. Prava pot je pot demokracije, dialoga, spoštovanja človekovih pravic, vse to pa v ustreznem ravnotežju z varnostjo in redom. Vi ste namreč v prvi vrsti tukaj zato, da skrbite za varnost in red.

Na tem mestu bi želel poudariti, da je zagotavljanje varnosti in reda v državi temeljno poslanstvo ministrstva in policije. Vi ste tisti, ki varujete naša življenja in premoženje, ki preprečujete, odkrivate in preiskujete kazniva dejanja, skrbite za prometno varnost in nadzirate državno mejo, predvsem pa ste zanesljiv partner prebivalcem v lokalnem okolju. Zelo dobro se zavedam, da tega ni mogoče uresničevati brez vašega predanega dela, ki ni le poklic, ampak življenjsko poslanstvo.

Zato pa je naloga mene kot ministra in celotne vlade, da vam zagotovimo zadostna finančna sredstva, sodobno opremo in druge pogoje za varno in učinkovito delo. Naj posebej izpostavim prenovo kariernega sistema, ki ga slovenska policija nujno potrebuje. Imamo namreč voljo, dober socialni dialog in politično podporo, da ga dokončno oblikujemo v bolj transparentno in pošteno strukturo. S posodobljenimi možnostmi izobraževanja in usposabljanja vam ne bo omogočeno zgolj bolj pravično karierno napredovanje, temveč tudi nadaljnja profesionalizacija in modernizacija policijskega poklica.

V prazničnem juniju se poleg začetkov slovenske policije spominjamo tudi vseh vaših dosežkov, predvsem pa praznujemo vas in vaše požrtvovalno in pogumno delo. Slovenske policistke in slovenski policisti ste vzor vsem nam, saj vsak dan dokazujete, kako zelo pomembno je delovati enotno in solidarno. Vrednote, ki vas odlikujejo, negujte, krepite in udejanjajte še naprej. Le na ta način bo vaše delo vselej profesionalno opravljeno, s tem pa boste še dodatno okrepili tisto najpomembnejšo vez z javnostjo - zaupanje v policijski poklic.

Ob tej priložnosti vam izrekam iskrene čestitke in globoko spoštovanje ter zahvalo za vaš prispevek k varovanju in soustvarjanju varne države.

Spoštovani prebivalke in prebivalci,

iskreno vam čestitam ob 25. juniju, dnevu državnosti, in vam želim lepo praznovanje.

Srečno, Republika Slovenija. Srečno, slovenska policija.«