Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Jure Gašparič na zasedanju Sveta CERN

Državni sekretar na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Jure Gašparič se v imenu Slovenije udeležuje rednega zasedanja Sveta Evropske organizacije za jedrske raziskave (francosko CERN), ki je danes v Ženevi.

Slovenija je trenutno še pridružena članica CERNA, predvidoma drugo leto julija pa bo postala polnopravna članica, kar pomeni še več raziskovalnih priložnosti za slovenske študentke, študente, raziskovalke, raziskovalce in podjetja. Tokratno zasedanje je tako tudi priložnost za izmenjavo mnenj in pogledov s predstavniki CERNA glede postopka, pogojev in meril, ki jih mora izpolniti Slovenija pred nastopom polnopravnega članstva. V okviru tega procesa Slovenija za jesen 2023 načrtuje bilateralno srečanje med predstavniki Vlade Republike Slovenije in CERNOM. 

Dr. Gašparič bo na zasedanju Sveta CERN predstavil tudi nedavne spremembe in novosti v slovenskem raziskovalnem in inovacijskem prostoru, ki se odražajo in se bodo odražale tudi v prihodnjem sodelovanju naše države s CERNOM. Med bistvene spremembe zagotovo sodijo nedavno oblikovanje enotnega ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo, znanosti in inovacije, ustanovitev enotne agencije za raziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS), sprejem uredbe in akcijskega načrta s področja odprte znanosti, Strategije internacionalizacije visokega šolstva in znanosti ter Načrta razvoja raziskovalnih infrastruktur (NRRI).  

Slovenija je že od leta 2016 pridružena članica CERNA, ki je ena največjih in najbolj prepoznavnih raziskovalnih infrastruktur na svetu. CERN gosti veliki hadronski trkalnik (angleško Large Hadron Collider), v katerem so med drugim leta 2012 odkrili tako imenovani Higgsov bozon, ki se ga je v medijih hitro prijelo ime božji delec, saj naj bi imel ključno vlogo pri našem razumevanju vesolja. Na CERNU naslavljajo tudi znanstvena področja, ki so še nedavno veljala za področje znanstvene fantastike, kot sta antimaterija in temna snov.