Skoči do osrednje vsebine

Ministra Šarec in Poklukar odprla fotografsko razstavo Skupaj do zmage

V Cankarjevem domu je bila danes slovesno odprta fotografska razstava z naslovom »Skupaj … sta slovenska Teritorialna obramba in Milica v ključnih trenutkih obranili referendumsko odločitev za samostojno Slovenijo«, ki sta jo pripravila Vojaški muzej Slovenske vojske in Muzej slovenske policije.

Na odprtju so zbrane nagovorili minister za obrambo Marjan Šarec, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski. S kulturnim programom je dogodek obogatil Policijski orkester.

Minister za obrambo Marjan Šarec je v svojem govoru izpostavil, da je osamosvojitev najsvetejši trenutek slovenske zgodovine. Tisti, ki bi želeli to umazati, si ne predstavljajo, kaj sta domoljubje in narodna zavednost. »Če pogledamo posnetke iz tistih časov, so ti ganljivi – enotnost takratne Teritorialne obrambe in Milice je bila epska,« je še iz postavil minister in poudaril, da so naši ljudje dali življenja za to, da lahko danes živimo v samostojni državi. »To so bili res veliki trenutki,« je minister Šarec opisal slovensko osamosvojitev.

»Tudi danes ugotavljamo, da smo skupaj, trdno z roko v roko, z vsako pripadnico in pripadnikom Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za obrambo tukaj za naše državljanke in državljane. Vsak dan gre za Slovenijo. Pokažimo tudi letos, da imamo Slovenijo radi, veteranke in veterani so v mislih vedno z nami, izobesimo zastave in ponosno praznujmo - to je najmanj, kar lahko naredimo za vse, ki so dali življenja za našo domovino,« je svoj govor zaključil minister za obrambo Marjan Šarec.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v nagovoru poudaril pomen osamosvojitvenih dogodkov, ki se jih ob prihajajočem dnevu državnosti še posebej spominjamo. »Od prelomnih dogodkov, ko smo prvič izvolili svojo demokratično vlado, pa vse do danes nam takšni dogodki pomagajo vzdrževati in negovati narodovo zgodovinsko zavest. V narodu vzbuja zavedanje, da je svet v današnji obliki posledica preteklosti. Brez poznavanja te ne moremo docela doumeti sedanjosti. Izoblikovana zgodovinska zavest pa na edinstven način prispeva tudi k narodovi identiteti,« je v nagovoru povedal minister Poklukar. »Naj vas pričujoča razstava spet popelje v leto 1991. Tisti, ki ste doživeli to obdobje in njegov duh ali ste bili morda tudi sami neposredno udeleženi v teh procesih, boste razstavo zagotovo doživeli drugače kot tisti, ki so bili rojeni po teh prelomnih dogodkih. Zato vas lepo vabim na ogled, obujanje spominov in tudi odkrivanje novih podob in motivov, ki jih morda še niste poznali.« Ob tem se je zahvalil ekipama vojaškega in policijskega muzeja za čudovito in dragoceno razstavo, Cankarjevemu domu pa za prijazno gostoljubje.

Razstavljene so fotografije različnih avtorjev, ki prikazujejo bojne aktivnosti pripadnikov Teritorialne obrambe in Milice med vojno za samostojno Slovenijo ter posledice teh aktivnosti. Gre za izbor pomembnih, ključnih dogodkov, kot so spopada za mejna prehoda Rožna dolina in Holmec ter raketiranje RTV oddajnika na Kumu. Največja simbolika je zajeta v fotografiji z mejnega prehoda Ljubelj, ki prikazuje menjavo označevalne table SFRJ s tablo Republike Slovenije na državni meji. Fotografije so izbrane po takratnih pokrajinah Teritorialne obrambe. Avtorji razstave so mag. Matjaž Ravbar, Simona Pörš in Anton Bukovnik, avtorji razstavljenih fotografij pa so Marjan Garbajs, Branko Praznik, Cvetko Zorko, Tomaž Bukovec, Jože Grajžl, Mitja Teropšič, Konrad Ozebek, Mirko Kunšič, Vojko Čeligoj, Boris Vugrinec, Marjan Pavzin, Andrej Podlogar, Mitja Močnik in Boris Jaušovec. Razstava bo na ogled do 27. avgusta 2023.

Vojaški muzej je matična muzejska ustanova Slovenske vojske, katere poslanstvo je ohranjanje vojaške in vojne kulturne dediščine. Muzej omogoča strokovni vojaški, vojaškozgodovinski in širši javnosti vpogled v različna zgodovinska obdobja, ki so sooblikovala današnjo podobo Slovenije, Slovencev in Slovenske vojske.

Muzej slovenske policije skrbi za ohranjanje policijske in pravosodne dediščine, razumevanje vloge organov za notranje zadeve ter pravosodja v preteklosti in sedanjosti na slovenskem etničnem območju. V muzeju zbirajo, hranijo in predstavljajo materialne in druge dokaze za osveščanje javnosti o kriminaliteti. Uresničujejo pa tudi poslanstvo policije, ki poudarja pomen zagotavljanja varnosti posameznikom in skupnosti, varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter krepitve pravne države.