Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar na konferenci o okrevanju Ukrajine najavil dodatnih 6 milijonov evrov pomoči

Državni sekretar Samuel Žbogar se udeležuje konference o okrevanju Ukrajine, ki jo gostita britanski predsednik vlade Rishi Sunak in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Na konferenci je izrazil slovensko podporo procesu okrevanja in obnove Ukrajine ter najavil dodatnih 6 milijonov evrov pomoči.
Državni sekretar Samuel Žbogar in zunanji minister Združenega kraljestva James Cleverly med rokovanjem

Državni sekretar Samuel Žbogar in zunanji minister Združenega kraljestva James Cleverly | Avtor: FCDO/Rick Robbins

1 / 3

Državni sekretar Žbogar je poudaril, da je Slovenija od prvega dne vojne solidarna z Ukrajino in ji nudi izdatno vsestransko pomoč in politično podporo. Pred kratkim se je Slovenija odzvala s humanitarno pomočjo žrtvam poplav po nepredstavljivem zrušenju jezu na hidroelektrarni Nova Kahovka. »Za pomoč Ukrajini pri blaženju posledic vojne je slovenska vlada te dni namenila dodatnih 6 milijonov evrov in načrtuje še nadaljnjo pomoč. Naše dejavnosti so usmerjene v razminiranje, rehabilitacijo žrtev vojne, psihosocialno pomoč otrokom in njihovim družinam ter pomoč na področju zdravstva«, je povedal državni sekretar Žbogar.

Ruska invazija je zaostrila tudi gospodarske izzive, s katerimi se sooča Ukrajina. Motnje v trgovini, upad tujih naložb in negotovost, ki jo je povzročila vojna, so močno prizadeli ukrajinsko družbo in gospodarstvo. "Zato se pripravljamo, da skupaj z našimi izvajalskimi institucijami in slovenskimi podjetji pomagamo pri obnovi Ukrajine. Slovenska vlada pripravlja uredbo o zavarovanju mednarodnih gospodarskih poslov v Ukrajini v času vojne. Ta bo slovenskemu zasebnemu sektorju olajšala vlaganje v prednostne projekte in sektorje ukrajinskega gospodarstva, kar bo prispevalo k prepotrebnemu družbenem in gospodarskem okrevanju", je pojasnil državni sekretar.

Šesto letno mednarodno konferenco o Ukrajini, ki se je že lani prilagodila razmeram v luči ruske agresije na Ukrajino in poleg reform v ospredje postavila okrevanje in obnovo, gosti britansko ministrstvo za zunanje zadeve. Namen tokratne konference je spodbuditi proces obnove in okrevanja Ukrajine, pregledati dosedanje delo na tem področju in zagotoviti nadaljnjo mednarodno podporo prizadevanjem za okrevanje države. Cilj je tudi pritegniti zasebni sektor ter razvojne in finančne institucije k naložbam v državi ter sodelovanju pri njeni obnovi. Konference v Londonu se udeležujejo tudi predstavniki SID banke in slovenskih podjetij.