Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. junija 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.56 si je na lovski stezi nad Naklovo glavo, občina Bohinj, planinka poškodovala gleženj. Reševalci GRS Bohinj so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v ZD Bohinj.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 18.41 je na Straži na Bledu jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Reševalci GRS Radovljica so tujega nepoškodovanega padalca rešili z drevesa ter pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.30 je na lokalni cesti Vrh križa - Ravne pri Cerknem, občina Cerkno, občan med hojo zdrsnil tri metre pod cesto in se poškodoval. Gasilci PGD Ravne pri Cerknem so ga imobilizirali, z vrvno tehniko dvignili na cesto in predali reševalcem NMP Idrija.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 14.39 je v Zavodicah, občina Nazarje, na travniku prevrnil traktor v globel. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč traktoristu, pomoč reševalcem NMP Mozirje pri oskrbi in prenosu ter zavarovali kraj pristanka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor. Helikopter je poškodovanca prepeljal v SB Celje. Gasilci so s pomočjo dveh delovnih strojev razbitine traktorja izvlekli iz globeli.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.10 je v naselju Žlebič v občini Ribnica v podjetju viličar povozil delavca. Gasilci PGD Ribnica so nudili pomoč reševalcem NMP oskrbi poškodovanca.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 12.50 je v Sv. Lovrencu, občina Prebold, otrok ostal zaprt v osebnem vozilu na soncu. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči ter pomoči gasilcev PGD Prebold in Sv. Lovrenc ter prileta helikopterja SV iz Maribora, je otrok umrl na kraju dogodka.

Izpostava Kranj

Ob 18.49 so na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah v obratu hladne valjarne Acronija gasilci GARS Jesenice nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.06 so v naselju Drenik, občina Škofljica, gasilci PGD Pijava Gorica nudili prvo pomoč nenadno oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.45 so v ulici Javornik v Ravnah na Koroškem gasilci KGZ Ravne na Koroškem nudili pomoč občanki pri prenosu nepokretne osebe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.15 sta v kraju Gornje Brezovo v občini Sevnica trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, oskrbeli poškodovanega motorista do prihoda reševalcev NMP, nudili pomoč policiji in reševalcem ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanega oskrbeli in ga prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 7.10 so na obvoznici v Medlogu v Celju trčili osebni vozili in kombinirano vozilo, ki je zagorelo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar kombiniranega vozila, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Celje, ki so tri osebe prepeljali v bolnišnico, še dve pa pregledali na kraju samem.

Ob 8.46 so na križišču Ljubljanske ceste in Čopove ulice v Celju trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo pregledali na kraju dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.39 sta na regionalni cesti Ribče-Litija v bližini križišča z Graško cesto, občina Litija, čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP. Slednji so dve poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Maribor

Ob 10.30 se je v naselju Spodnje Prebukovje v Slovenska Bistrica prevrnil traktor. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so poškodovanega voznika rešili, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca do helikopterja. Helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Maribor ga je prepeljal v UKC Maribor.

Ob 21.20 se je v naselju Rdeči breg - del v občini Lovrenc na Pohorju osebno vozilo v prometni nesreči prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, slednji pa so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.27 sta v bližini Šempasa, občina Nova Gorica, trčila osebni avto in motorno kolo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovanega motorista in sanirali cestišče. Poškodovanega motorista so reševalci NMP Nova Gorica odpeljali v bolnišnico v Šempetru.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.42 je v naselju Hudi kot, v občini Ribnica na Pohorju, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v potok. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so s tehničnim posegom dvignili vozilo iz potoka in nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev ZRCK. Ti so ju prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 19.16 sta na obvoznici v Slovenj Gradcu v naletu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vrata vozila in iznesli poškodovano osebo, ki so jo na kraju oskrbeli reševalci ZRCK Ravne na Koroškem in jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 4.17 je na Štefanji Gori, občina Cerklje na Gorenjskem, zagorel gospodarski objekt. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem, Zgornji Brnik in Štefanja Gora so požar pogasili in pregledali objekt s termovizijsko kamero. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Štefanja Gora.

Ob 15.54 je v ulici Pod Mirco na Jesenicah zagorela izolacija in ograja na garaži. Gasilci GARS in PGD Jesenice so požar pogasili ter pregledali okolico požara s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.11 so v nedokončanem objektu športnega centra Stožice v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše pogasili odpadke na površini okoli 4 kvadratne metre.

Ob 19.24 je ob Kalinovi ulici v Ljubljani gorela lopa velikosti 5x4 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so pogasili uničeno lopo.

Izpostava Postojna

Ob 19.48 je v naselju Dolnje Vreme, občina Divača na štedilniku gorela pozabljena hrana in kuhinjska napa. Lastnik je sam pogasil požar in iznesel ožgane predmete pred prihodom gasilcev PGD Senožeče, Divača in ZGRS Sežana. Ti so požarno zavarovali objekt, opravili pregled s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 20.30 je na Velikem Kamnu, občina Krško, zagorelo seno na traktorski prikolici. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Kamen so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 8.43 je na glavni cesti med Voličino in Selcami v občini Lenart gorelo tovorno vozilo. Požar je omejil voznik sam, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Voličina in Selce. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 14.54 je na avtocestnem izvozu Postojna, iz smeri Ljubljane, zagorelo v predelu motorja osebnega vozila. Voznik je začetni požar začel gasiti z ročnim gasilnikom, gasilci PGD Postojna pa so zavarovali kraj dogodka, motorni del dokončno ohladili ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 23.30 je na območju Medloga v občini Celje zagorelo v gozdu. Manjši požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Lopata.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.06 so na Železni cesti v Ljubljani v parku gorela oblačila, ženska torbica in kozmetični sprej, ki je povzročil manjšo eksplozijo. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 14.17 je v Depali vasi v občini Domžale ob travniku gorelo nekaj kupov odpadnega sena. Gasilci CZR Domžale in Stob – Depala vas so pogasili požar, premetali goreče kupe sena in dodatno namočili okolico pogorišča.

Ob 22.14 so na Šmarski cesti v Škofljici zagorele ciprese ob stanovanjski hiši. Požar so pričeli gasiti očividci, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Škofljica. Poškodovane so ciprese v živi meji na dolžini okoli 4 metre.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.08 je v Prečni v Novem mestu v gozdu gorel kup sekancev. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so pogasili požar.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.05 so na avtobusni postaji Na Jami v Ljubljani Gasilci GB Ljubljana zalili manjši koš za odpadke.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 14.20 je v Srednji vasi v Bohinju pri pretakanju izteklo kurilno olje. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Bled so zavarovali kraj dogodka in prečrpali okoli 600 litrov kurilnega olja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.16 so na lokalni cesti v Gojačah, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo nevtralizirali naftne madeže, ki so iztekali iz traktorja ter sprali cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.02 je na Koroški cesti v Radljah ob Dravi v prostorih stanovanjske hiše iz cisterne iztekalo kurilno olje. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zaustavili iztekanje in prečrpali okoli 500 litrov izteklega olja v začasne posode.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.42 je v Ulici Bratov Hvalič v Novi Gorici krajan naletel na topovski vžigalnik, mase 0,35 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta vžigalnik odstranila in do uničenja shranila v primerno skladišče.

Ob 12.38 so na Biljenskih gričih v Vrtojbi, občina Šempeter – Vrtojba, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije pri detekciji terena po elaboratu našli in odstranili na varno 17 različnih kosov ubojnih sredstev, skupne mase 164 kg. Nevarne najdbe so italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 12.16 je pri gradu Haasberg pri Planini v občini Postojna krajan našel topovsko granato kalibra 76 mm. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severno - Primorske regije sta najdbo odstranila na varno.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.27 so v naselju Šmartinske Cirkovce v občini Velenje gasilci PGD Škale nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenca in prenosu do reševalnega vozila.

Ob 10.36 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGE in PGD Velenje prenesli poškodovano osebo iz višjega nadstropja do reševalnega vozila.

Ob 17.13 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili dve nepoškodovani osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.40 so v Ulici bratov Učakar v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP pomagali prenesti obolelo osebo do vozila.

Izpostava Maribor

Ob 15.16 so v Regentovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata v stanovanje in omogočili dostop reševalcem NMP do nenadno obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.30 so v Dolenji Trebuši, občina Tolmin, gasilci PGD Dolenja Trebuša nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.32 so v Gasilski ulici na Muti gasilci PGD Muta s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem se je nahajala onemogla oseba. Do prihoda reševalcev so ji nudili prvo pomoč. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so jo na kraju oskrbeli in jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v sredo pozno popoldne in zvečer predvsem na severovzhodu možna krajevna neurja z močnim vetrom in tudi točo.

V sredo in četrtek sredi dneva in popoldne bo velika toplotna obremenitev, najizrazitejša v osrednji in jugovzhodni Sloveniji.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/