Skoči do osrednje vsebine

Brezplačno orodje za samooceno digitalnih kompetenc in znanj

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije omogoča podjetjem in zaposlenim brezplačno uporabo orodja za samooceno digitalnih kompetenc in znanj.

Digitalno inovacijsko stičišče (DIH) je izvedlo analizo potreb slovenskih mikro, malih in srednje velikih podjetij (MSP) po digitalnih znanjih in kompetencah ter oblikoval katalog digitalnih kompetenc. Na podlagi te analize in kataloga digitalnih kompetenc je od aprila podjetjem na voljo orodje za samoocenjevanje digitalnih kompetenc in znanj. Orodje omogoča oceno stanja digitalnih kompetenc in znanj za 7 poslovnih vlog, ki predstavljajo gonilne sile digitalne preobrazbe v podjetjih: projektni vodja, vodja proizvodnje, vodja prodaje, vodja kadrovske službe, vodja trženja, vodja informatike, izvršni direktor. Na podlagi ocene stanja digitalnih kompetenc in znanj zaposleni prejmejo poročilo in načrt usposabljanja za obdobje naslednjih 5 let, ki jim omogoča sistematično nadgradnjo njihovih digitalnih kompetenc in znanj.

Orodje za oceno digitalnih kompetenc in znanj je napredna platforma, ki je namenjena podjetjem in zaposlenim za samopreverjanje ter strateško načrtovanje razvoja digitalnih kompetenc in znanj. Hkrati pa omogoča zaposlovalcem boljše oblikovanje razpisov za delovna mesta, ki vključujejo digitalne kompetence in znanja.

Brezplačno orodje je namenjeno podjetjem in njihovim zaposlenim, v prvi vrsti MSP, uporabi pa ga lahko kdor koli.

Postopek ocenjevanja poteka prek spleta. Najprej se podjetje in zaposleni registrirajo v sistem. Odgovorna oseba v podjetju zaposlenim dodeli poslovno vlogo in ocenitvene vprašalnike na katere želi, da odgovorijo. Nato zaposleni opravi samooceno kompetenc in znanj. Na koncu orodje za samooceno ustvari načrt usposabljanj za naslednjih 5 let, ki temelji na rezultatih samoocene. Načrt usposabljanj se izvozi kot dokument in vključuje oceno, časovni razpored in opise kompetenc in znanj.

Več si lahko preberete na splošni spletni strani Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije.

Na strani DIH lahko opravite samooceno digitalnih kompetenc in znanja.