Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Sveta Evropske unije za energijo

Minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer se je danes, 19. junija, v Luksemburgu udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za energijo (Svet).

Ministri so na današnjem zasedanju po celodnevnih pogajanjih dosegli delni dogovor o predlogih uredb, ki izboljšujeta zasnovo trga električne energije Evropske unije in zaščito pred tržno manipulacijo na veleprodajnem energetskem trgu. Ukrepi, kot so uporaba pogodb za razliko in dolgoročne pogodbe, bodo izboljšali predvidljivost in stabilnost cen. Prav tako se povečujejo pooblastila Agencije Evropske unije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Agency for the Cooperation of Energy Regulators - ACER), ki bo dobila več pristojnosti za vodenje preiskav v primeru čezmejnih kršitev pravil trga, kar je ključno za dobro delovanje trga in preprečevanje manipulacij. Gre za oblikovanje stališča Sveta pred začetkom pogajanj z Evropskim parlamentom. Ministri so se dogovorili o besedilu Uredbe za zaščito pred tržno manipulacijo ter delu uredbe o zasnovi trga z električno energijo.

Pod točkami razno je Komisija Evropske unije predstavila informaciji o pripravljenosti na prihodnjo zimo ter zadnjih aktivnostih na področju zunanjih energetskih odnosov. Litvanska in ciprska delegacija sta predstavili informaciji o njuni zaskrbljenosti nad netransparentnostjo pri posredovanju informacij in nespoštovanjem mednarodnih standardov na področju jedrske varnosti sosednjih držav, prva glede beloruske jedrske elektrarne Ostravec, druga pa glede turške jedrske elektrarne Akkuyu.

Ob robu zasedanja se je minister Kumer udeležil tudi neformalnega srečanja ministrov držav podpornic obnovljivih virov energije. Slovenija, ki se srečanja udeležuje prvič, meni, da je učinkovit zeleni prehod Evropske unije možen le ob sočasni prepoznavi potenciala tako jedrskih tehnologij kakor tudi tehnologij obnovljivih virov energije.