Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. junija 2023.

Potresi

Ob 5.24 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili tri potrese v bližini Črnomlja, 70 km jugovzhodno od Ljubljane, in sicer ob 5.24 so zabeležili potres magnitude 1,6, ob 5.26 magnitude 1,3 in ob 10.53 magnitude 1,8. Po prvih podatkih so vse tri potrese čutili predvsem prebivalci občin Črnomelj, Metlika in Semič. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresov ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 20.28 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Starega trga ob Kolpi, 80 km jugovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili predvsem prebivalci občine Črnomelj.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.20 se je nad vasjo Soča v bližini planote Lemovje, občina Bovec, pri sestopu v dolino Soče poškodovala tuja pohodnica. Gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanko na kraju oskrbeli, v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana pa jo je prepeljal helikopter SV.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.11 se je v naselju Ambrož pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Kranj. Reševalci NMP Kranj so poškodovanca oskrbeli na kraju, v UKC Ljubljana pa ga je nato prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipi GRS Brnik.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 10.25 se je pri naselju Podlipa, občina Žužemberk, pri delu na travniku prevrnil traktor. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odstranili kabino traktorja in s tehničnim posegom izvlekli preminulega traktorista.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.42 so na Mladinski ulici v Vuzenici gasilci PGD Vuzenica nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev ZRCK Ravne na Koroškem.

 

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Kranj

Ob 11.47 se je v naselju Podnart, občina Radovljica, pri zdrsu po strmem terenu poškodovala krava. Gasilci PGD Podnart, gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so ob pomoči helikopterja SV kravo dvignili in prepeljali na mesto, kjer jo je prevzela dežurna veterinarska služba.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 9.33 sta v Ljubljani, na severni ljubljanski obvoznici, na nadvozu trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje. Reševalci NMP Ljubljana so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.45 sta na regionalni cesti Livold–Fara, občina Kočevje trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi huje poškodovanega motorista in sopotnika ter zavarovali kraj pristanka helikopterja SV z ekipo HNMP, ki je poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.58 so na Ptujski cesti v Mariboru trčila štiri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo. Poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP Maribor.

Ob 14.19 so na avtocesti med Tepanjem in Slovensko Bistrico, občina Slovenska Bistrica, trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, s tehničnim posegom iz dveh vozil rešili štiri osebe in nudili pomoč pri oskrbi šest poškodovanih oseb reševalcem NMP Maribor, Slovenska Bistrica in NMP Slovenske Konjice. Poškodovane osebe so reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.24 je na cesti Sela na Krasu–Vojščica, občina Miren Kostanjevica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Nova Gorica in policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.00 je na cesti Prečna–Brezova Reber, občina Mirna Peč, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v globel. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, vozilo s pomočjo dvigala postavili nazaj na vozišče in nudili pomoč delavcu avto vleke pri nalaganju vozila na vozilo vlečne službe. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ptuj

Ob 7.56 sta v naselju Dragonja vas, občina Kidričevo, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistili vozišče in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.15 se je na lokalni cesti v Kotu pri Prevaljah, občina Prevalje, prevrnil štirikolesnik. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, postavili vozilo na kolesa, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. Ti so jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.51 se je na Vojkovi cesti v Ljubljani iz dela stadiona valil močan dim. Gasilci GB Ljubljana, PGD Tomačevo-Jarše in Stožice so požar pogasili in prezračili zadimljene prostore.

Ob 17.12 je v naselju Muljava v občini Ivančna Gorica gorel objekt velikosti 20 x 15 metrov. Gasilci PGD Stična, Metnaj, Ivančna Gorica in Muljava so požar pogasili, pred ognjem varovali sosednje objekte ter sanirali požarišče. Poleg objekta so v njem zgoreli bager, 2 traktorja, škropilnica, obračalnik, traktorska prikolica, stroj za spravilo žita, deset kubičnih metrov drv ter seno.

Ob 19.08 je na Tovarniški cesti v Logatcu v kuhinji gostinskega lokala zagorela napa. Zaposleni so delno pogasili požar, gasilci PGD Dolnji Logatec pa so ga pogasili dokončno. Uničeni so napa, električna napeljava in strop.

Izpostava Postojna

Ob 11.37 se je na Vilharjevi cesti v Ilirski Bistrici v trgovskem centru smodila električna vtičnica. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pregledali okolico in s pomočjo dežurnega delavca Elektro Primorska sanirali električno vtičnico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.56 je na Mariborski cesti v Celju zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Celje Gaberje.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.26 se je na avtocestnem odseku Ljubljana–Celje pred predorom Podmilj v smeri Celja, občina Lukovica, kadilo iz tovornega vozila. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so ohladili zavore in pospremili tovorno vozilo na varno v odstavno nišo ob avtocesti.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.38 je v bližini naselja Lomanoše, občina Gornja Radgona, na travniku zagorel kombajn. Požar je delno pogasil lastnik pred prihodom gasilcev PGD Gornja Radgona in Spodnja Ščavnica, ki so požar dokončno pogasili, nevtralizirali iztekle tekočine in kombajn pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.14 je v naselju Javorje v občini Šmartno pri Litiji gorelo okoli 30 kubičnih metrov mase za izdelavo sekancev. Gasilci PGD Javorje so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 1.16 so na Prušnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili gorečo vsebino zabojnika za odpadni papir.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 17.23 se je na cesti Loče–Ponikva v občini Slovenske Konjice razlila nafta po vozišču. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali izteklo gorivo in očistili onesnaženo površino.

Izpostava Maribor

Ob 14.25 so na avtocestnem priključku Fram v smeri Maribora, občina Rače–Fram, gasilci JZ GB Maribor in PGD Slovenska Bistrica nevtralizirali madež v velikosti okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.03 so na Šmarješki cesti v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto nevtralizirali in očistili razlito olje na cestišču.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.34 je v ulici Pod Gabri v Celju v večstanovanjski stavbi iz stanovanja iztekala voda. Gasilci PGE Celje so zaprli vodovodni ventil v stanovanju.

Ob 22.48 se je v Zidanem Mostu, občina Laško, preko cestišča lokalne ceste podrto večje drevo in oviralo promet. Gasilci PGD Laško in Zidani Most so ga razžagali in delno odstranili, težje kose debla pa bo ustrezna služba odstranila z gozdarsko mehanizacijo. Dežurni upravljalec ceste VOC je izvedel popolno zaporo ceste.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.24 je na Topniški cesti v Ljubljani iz stanovanja večstanovanjskega objekta iztekala voda zaradi poškodovanega vodovoda. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in preprečili nadaljnjo iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 13.58 je v Aljaževi ulici v Mariboru zaradi napake na vodovodu iz stanovanja iztekla voda. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni ventil in tako preprečili nadaljnjo iztekanje.

Ob 22.32 je na Trgu Dušana Kvedra v Mariboru v praznem stanovanju v stanovanjskem bloku iztekala voda. Gasilci JZGB Maribor so zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.03 so na Cesti goriške fronte v naselju Šempeter pri Gorici, občina Šempeter–Vrtojba, gasilci PGD Šempeter odstranili podrto drevo z vozišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.58 je na Kolodvorski cesti v Semiču v stanovanju večstanovanjskega bloka počila vodovodna cev. Gasilci PGD Kot-Brezje so zaprli vodovodni ventil ter s tal posesali izteklo vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 16.29 je na Lešniški cesti v Ormožu padlo drevo čez vozišče. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka in odstranili drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/