Skoči do osrednje vsebine

Nadaljevanje fizičnih popisov cen 15 osnovnih skupin živil

Z junijem se nadaljuje popis maloprodajnih cen živil pri šestih največjih prehrambnih trgovcih v Sloveniji. V košarico najcenejših živil je ponovno vključenih 15 osnovnih skupin živil, v nadaljevanju pa se bo spremljala tudi razširjena košarica z 29 kategorijami izdelkov.

Rezultati popisa so že na voljo na spletnem mestu Primerjaj-cene.si. Analize kažejo, da je povprečna vrednost najcenejše košarice 15 osnovnih skupin živil ostala skoraj enaka kot v zadnjem popisu 27. marca 2023.

Predstavniki trgovcev (Tuš, Spar, Mercator, Lidl, Hofer, Eurospin) so v novem sklopu popisov sodelovali pri opredelitvi novih kategorij, ki jih je predhodno določilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Večina trgovcev je poskrbela, da je izvedba prvega popisa potekala nemoteno.

Glavni cilj projekta je še vedno zagotavljanje transparentnosti ponudbe in cen osnovnih živil, zato postopek izvedbe popisa ostaja nespremenjen in se izvede nenapovedano ter brez točne najave popisovalcev. Trgovci so o izvedbi popisa obveščeni pol ure pred prihodom popisovalca v trgovino, odgovorne osebe pa so lahko prisotne na samem popisu. Popisi se bodo ponovno izvajali vsakih 14 dni.

Večja informiranost potrošnikov omogoča prikaz na primerjalniku cen, kjer je prikazano gibanje cen posameznega živilskega izdelka pri različnih trgovcih skozi čas. Pri izračunu najcenejše košarice 15 osnovnih živil je upoštevana cena na kg izdelka, razen pri siru (preračun na 300 g), maslu (cena za 250 g) in jajcih (cena enega paketa 10 jajc).

Pri prvem popisu drugega sklopa projekta je povprečna vrednost najcenejše košarice 15 osnovnih skupin živil znašala 37,82 evra, kar pomeni, da se je v primerjavi z zadnjim popisom prvega sklopa (27. marca 2023), znižala za 0,08 evra. Največje znižanje znaša nekaj več kot pet evrov, pri dveh trgovcih se je vrednost povišala za okoli dva evra in pri enem za točno en evro. Pri ostalih trgovcih se je vrednost najcenejše košarice spremenila za manj kot odstotek.

Od zadnjega popisa v okviru prvega dela projekta do prvega popisa v nadaljevanju projekta (8. junija 2023) je opazno največje znižanje cen v kategoriji sončničnega olja, kjer je povprečna cena nižja za več kot 10 odstotkov Sledi kategorija jogurta, kjer je povprečna cena padla za dobrih sedem odstotkov. Povprečni ceni kruha in moke se v obdobju med popisi nista spremenili. Največje zvišanje povprečne cene je bilo v kategoriji krompirja, kjer se je povprečna cena povišala za kar 23,21 odstotka, kar je pogojeno s ponudbo mladega krompirja, za manj kot pet odstotkov pa so se zvišale cene v kategorijah jajc, mleka, piščančjega in svinjskega mesa.

V nadaljevanju bodo v spremljanje in analizo cen dodani tudi živilski proizvodi iz razširjene košarice, ki poleg 15 osnovnih skupin živil vključuje tudi dodatne kategorije: pršut, hrenovke, kuhan pršut, panceta ali slanina, mocarela, pasterizirano polnomastno in posneto mleko, kisla smetana, polbeli kruh, bageta, žemlja, kajzerica, korenje, čebula, banane, sončnično olje, limone in oljčno olje.

 Spletna stran z rezultati fizičnega popisa