Skoči do osrednje vsebine

Več kot 100 vrhunskih politikov na Forumskem dialogu Prespa 2023

Stevo Pendarovski, predsednik Republike Severna Makedonija, v Strugi gosti približno sto vrhunskih politikov na dvodnevnem Forumskem dialogu Prespa 2023.

Med njimi so predsednica in predsedniki držav (Vjosa Osmani– Sadriu, Zoran Milanović, Bajram Begaj, Jakov Milatović), predsedniki in podpredsedniki vlad, ministri, veleposlaniki in drugi visoki državni uradniki, pa tudi evropski komisarji in predstavniki evropskih ustanov, na čelu s predsednico evropskega parlamenta Roberto Metsolo. Iz Slovenije bo na Forumskem dialogu sodelovala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

Skupno se bodo foruma, ki se začenja danes, poleg politikov udeležili tudi vodje regulativnih agencij, predstavniki mednarodnih organizacij in civilne družbe, predstavniki akademske sfere, zasebnega sektorja in tehnične skupnosti z vsega sveta.

Osrednja tema letošnjega foruma je širitev Evropske unije do leta 2030, namen pa okrepiti sodelovanje v t. i. regiji Zahodni Balkan.

Odnosi med Slovenijo in Severno Makedonijo so odlični vse od priznanja neodvisnosti Severne Makedonije leta 1992. Slovensko veleposlaništvo v Skopju je bilo prvo tuje veleposlaništvo v državi, Slovenija pa je iskrena zaveznica in podpornica Severne Makedonije na njeni poti v EU. Pristopna pogajanja je Severna Makedonija začela julija lani.

Poleg številnih bilateralnih srečanj bo ministrica Stojmenova Duh na povabilo makedonskega ministra za informacijsko družbo in javno upravo Azirja Aliuja sodelovala pri razpravi Digitalna preobrazba povezuje – perspektive za oblikovanje partnerstev na Zahodnem Balkanu.

Slovenija lahko prenese Severni Makedoniji znanje in dobre izkušnje z digitalizacijo, denimo pri digitalizaciji javnih storitev in gospodarstva, pri poenostavitvi, obdelavi in izmenjavi podatkov, pri davčnem informacijskem sistemu, širitvi širokopasovnih povezav, spodbujanju digitalnih spretnosti, digitalnih storitvah javne uprave, elektronskem naročanju in drugih storitvah, medsebojnem komuniciranju javnih ustanov, zagotavljanju dostopa do interneta, strojni in programski opremi, digitalizaciji arhivov, telemedicini, digitalizaciji računovodstva v javni upravi in podobno.