Skoči do osrednje vsebine

Slovenska zagonska podjetja se urijo pri najboljših na svetu

Državni sekretar Matevž Frangež se je v Izraelu udeležil pospeševalnega programa, ki ga Slovenski podjetniški sklad in javna agencija SPIRIT Slovenija organizirata za osem slovenskih zagonskih podjetij.

Ta se udeležujejo štiridnevnega programa, v katerem jih izraelski strokovnjaki povezujejo z izraelskim inovacijskim in podjetniškim ekosistemom, izboljšujejo poslovne modele in podjetnike usposabljajo za njihov preboj.

Slovenska delegacija se je sestala s predstavniki izraelskega Ministrstva za inovacije, izraelsko inovacijsko agencijo ter več skladi tveganega kapitala, ki so Sloveniji predstavili organiziranost izraelskega ekosistema zagonskih in hitrorastočih podjetij, ki velja za najboljšega na svetu. Pospeševalni program za slovenska zagonska podjetja že drugo leto zapored organizirata Slovenski podjetniški sklad in javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Tel Avivu. Programa, ki ga izvaja sklad Arieli Capital (ki je prevzel Eilat Tech Center LTD), se letos udeležuje osem podjetij, skupaj pa je bilo vanj vključenih 17 slovenskih zagonskih podjetij.

Slovenskim zagonskim podjetjem z vključevanjem v izraelski zagonski ekosistem omogočamo učenje od najboljših, je prepričan državni sekretar Matevž Frangež: “Povezuje nas veliko podobnosti, bolj kot razlike v kakovosti ekosistema pa je opazna pomembna kulturna razlika. V Izraelu vedo, da je neuspeh nujen del poti do uspeha, ekosistem pa zaznamuje neverjetna pripravljenost pomagati drug drugemu. Tudi v Sloveniji bomo morali osvojiti ti dve lastnosti, da bolje razvijemo podjetniško kulturo in več start-upom pomagamo do preboja, ki bo rezultat slovenskega znanja, inovacij in dizajna.”

Partner in vodja za globalne inovacije Arieli Or Haviv prednost programa vidi v posredovanju znanja za razvoj njihovih zagonskih sistemov v Sloveniji, pri tem pa poudarja pomen implementacije tega znanja v mednarodnem okolju. »Poslovanje podjetja v mednarodni sferi je izjemno težko, saj je treba produkt prilagoditi okvirjem globalnega trga, za kar podjetje mora trg razumeti, imeti primeren poslovni model in kar je najpomembnejše, imeti mora tisto pravo podjetniško miselnost.« Or Haviv opozarja, da svet razmišlja drugače kot slovenski podjetniki, ki se zato morajo zavedati, da Slovenija nikakor ne predstavlja vsega njihovega potenciala. »Ta program predstavlja novo miselnost, predstavlja nove vzvode oziroma načine dela z mednarodnimi trgi, mlade podjetnike povezuje s pomembnimi ljudmi in industrijami,« pravi Haviv.

Delegacija ministrstva se je v Izraelu seznanila z dobrimi praksami podpore izraelskih vladnih institucij za rast izraelskega start-up ekosistema. Izraelski sogovorniki so predstavili svoje delo, svojo vlogo in umeščenost v ekosistem. S sogovorniki so identificirali več možnih oblik sodelovanja, predvsem z nadaljevanjem in krepitvijo pospeševalnega programa ter skupnimi projekti za učinkovit prenos izraelskih izkušenj in pristopov v Slovenijo.

Slovenska delegacija se je med drugim srečala s predsednikom Peres Centra za mir in inovacije Chemijem Peresom, sinom nekdanjega izraelskega predsednika in enega od začetnikov izgradnje Izraela kot svetovno prepoznavnega središča za zagonska podjetja. Intenzivne pogovore o možnih oblikah sodelovanja in prenosu praks je delegacija opravila še z Amijem Applebaumom, vodjo izraelske National Innovation Authority, vodilnim znanstvenikom Avijem Dombom izraelskega Ministrstva za inovacije, znanost in tehnologijo ter ustanovitelji skladov tveganega kapitala, kot so Fresh Fund, Arieli Capital, Team 8 in Jerusalem Venture Partners.

Izjave udeležencev

»V Izrael sem prišel brez pričakovanj in kar sem videl, je bilo glede na moje izkušnje, ki jih ni malo, recept za uspeh. To tukaj je pravi »bootcamp«, ki te da na preizkus na vseh nivojih – zdržljivosti, zagovarjanja svoje ideje in tega, koliko si sposoben držati disciplino, da zdržiš takšne štiri dni. To je bila ena boljših izkušenj mojega življenja in definitivno to ni zadnjič, da sem bil v Izraelu. Navdušen sem nad ljudmi, navdušen sem nad znanjem, ki je tu. Za moje področje, to je programska oprema, so tu ljudje zelo odprti. Iz tega bomo domov odnesli vsaj pet potencialnih poslovnih partnerstev,« je dejal Klemen Furlan, GoGiro (v angleškem jeziku).

»V teh štirih dnevih smo imeli tako intenzivne mentorske sestanek, da sem pridobila toliko znanja, kolikor bi ga pri nas v letu dni. Kar bom zagotovo odnesla domov, pa je spoznanje, da tudi moraš tudi v poslu stkati osebna poznanstva, saj so ti osnova za posel. Površinske povezave enostavno niso dovolj,« je prepričana Maja Gselman, Tina.

»Spoznal sem, da podjetje lahko skozi povezovanje in iskanje, nenehno testiranje poslovnih idej in povezovanje z ljudmi, ki so na prvo ali pa drugo žogo relevantni, raste veliko hitreje, kot če si sam zaprt v svoji celici s svojimi idejami. V program sem bil vključen že lani in ker sem bil dovolj samozavesten, da sem pristopil tudi do drugih ljudi, lahko skozi njihove izkušnje hitreje rastem in najdem nove rešitve. Vse z namenom, da v našem podjetju delamo tisto, kar je naš »zakaj« -  torej, da pomagamo živalim in ljudem do boljšega življenja,« je sodelovanje v programu povzel Luka Mohorič, Animcel.

»Tri spoznanja, ki jih bom odnesla domov, so: potrebno je biti zelo odprt, odločen in zelo zelo pomembno je, s kom si povezan,« pa kratko in jedrnato zaključuje Teja Urankar, Butter be kind (v angleškem jeziku).

Organizacija obiska

Intenziven in uspešen obisk je v sodelovanju z obema častnima konzuloma Slovenije v Izraelu Eivalom Giladyjem in Adijem Rosenfeldom organizirala veleposlanica RS v Tel Avivu Andreja Purkart Martinez, saj je med Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport in Israel National Innovation Authority podpisana skupna deklaracija o sodelovanju na področju tehnoloških inovacij, ki odpira možnosti za krepitev sodelovanja s konkretnimi pilotskimi projekti, skupnimi inovacijami in nadaljnjim povezovanjem slovenskih zagonskih podjetij z izraelskim ekosistemom.