Skoči do osrednje vsebine

Skupno raziskovalno središče odpira možnost uporabe svojih raziskovalnih infrastruktur

Skupno raziskovalno središče Evropske komisije (angleško Joint Research Centre - JRC) je objavilo dva razpisa za uporabo svojih raziskovalnih infrastruktur na področju vodikovih gorivnih celic in testiranja baterij.

Pod motom »Potrebujete laboratorij? Uporabite našega!« je JRC po nedavni prenovi in širitvi svojih prostorov in laboratorijev v Petnu na Nizozemskem objavil razpisa za uporabo svojih raziskovalnih infrastruktur in sicer za področje energetskega shranjevanja, gorivnih celic in testiranja elektrolizerjev (angleško Energy Storage, Fuel Cells And Electrolyser Testing Facilities - FCTEST) ter za shranjevanje baterijske energije za varen električni transport (angleško Battery Energy Storage Testing for Safe Electric Transport - BESTEST). Besedilo obeh razpisov je objavljeno na portalu Science Hub.

BESTEST razpis (v angleščini) je odprt do 30. junija 2023. Objekt ima najsodobnejšo opremo za analizo delovanja baterijskih materialov in celic. V okviru celotnega razpisa je na voljo 24 tednov uporabe opreme. Za posamezen projekt je predvidenih od šest do 24 tednov uporabe opreme.

FCTEST razpis (v angleščini) je odprt do 31. julija 2023. Objekt se uporablja v podporo Evropski strategiji za vodik (v angleščini), katere cilj je ustvariti in omogočiti testno okolje za povečanje ponudbe in povpraševanja po obnovljivem in nizkoogljičnem vodiku za podnebno nevtralno gospodarstvo. V okviru celotnega razpisa je na voljo 180 dni uporabe opreme (angleško instrument days) oziroma maksimalno 60 dni na posameznem projektu.

Ob tem lahko JRC pri obeh razpisih zagotovi tudi finančno podporo ali podporo v naravi za kritje potnih stroškov osebja, ki uporablja raziskovalno infrastrukturo. 

Pregled drugih raziskovalnih infrastruktur odprtega dostopa, ki jih za uporabo ponuja JRC, je na voljo v brošuri raziskovalna infrastruktura JRC (v angleščini).