Skoči do osrednje vsebine

S sindikatoma smo podpisali sporazum o delu policistov po vstopu Hrvaške v schengen

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je s predsednikom Policijskega sindikata Slovenije Rokom Cvetkom in podpredsednikom Sindikata policistov Slovenije Adilom Huseljo podpisal Sporazum o razreševanju položaja uslužbencev policije v okviru prilagajanja delovanja policije po vstopu Republike Hrvaške v schengensko območje.

V Policiji se po vstopu Hrvaške v schengensko območje uvaja kadrovska in organizacijska prilagoditev dela slovenske policije. Sporazum omogoča postopno prilagajanje delovanja slovenske policije, kot izhajajo iz Strategije dela in organizacije slovenske policije po vstopu Republike Hrvaške v schengensko območje. Strategija namreč zajema spremembe organizacije in načina dela policije po ukinitvi nadzora na kopenski meji med Slovenijo in Hrvaško. Prav tako predvideva kadrovske potrebe in opremo ter prilagoditev infrastrukture na nekdanjih mejnih prehodih.

Ureja se tudi položaj uslužbencev policije, ki delo nadaljujejo v na novoustanovljenih organizacijskih enotah ali pa bodo premeščeni v druge organizacijske enote. Pri premestitvah se v čim večji meri upošteva želje zaposlenih oziroma prošnje, ki so jih izrazili v spletnih vprašalnikih oziroma individualnih pogovorih. Minister Poklukar je ob tem izrazil zadovoljstvo, da zaradi teh premestitev nihče ni izgubil službe in se ob tem tudi ni zgodil odliv kadrov v druge notranje varnostne sisteme.

Minister je s policijskima sindikatoma podpisal tudi Aneks številka 3 h Kolektivni pogodbi za policiste o izplačilu ur za delo v stalnih organih sindikata. Z aneksom se spreminjata 22.n in 22.o člen kolektivne pogodbe, ki določata delo v stalnih organih sindikata in letni fond plačanih ur za delo v sindikatu. Sindikata enkrat letno obveščata delodajalca o opravljenih urah dela v sindikatu. Dodatnih finančnih posledic aneks ne prinaša, saj se v praksi število ur, ki jih bodo za sindikalno delo v stalnih organih sindikata lahko izrabili sindikalni zaupniki, ne bo povečalo.

Ob koncu se je minister zahvalil predstavnikoma sindikatov za konstruktivno in tvorno sodelovanje, ki je pripeljalo do skupnih rešitev v zadovoljstvo vseh, še zlasti zaposlenih.

Podpisniki za mizo podpisujejo sporazum, v ozadju vodstvo MNZ, zadaj evropska, slovenska in policijska zastava

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko in podpredsednik Sindikata policistov Slovenije Adil Huselja podpisujejo sporazum | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3