Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo ministrstva glede zakonodaje in nakupa balkonskih sončnih elektrarn

Prva tako imenovana balkonska sončna elektrarna je bila v Sloveniji priklopljena na omrežje pred več kot šestimi leti. Tehnična smernica TSG-N-002: 2021, ki jo je 1. septembra 2021 izdal takratni minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, dovoljuje njihovo uporabo in predpisuje način priključitve.

Ministrstvo je 7. novembra 2022 v javno obravnavo predložilo Pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije, ki je priključena na distribucijsko omrežje električne energije, v katerem je predlagalo ureditev določenih vprašanj v povezavi s temi elektrarnami z namenom, da se zaščiti ljudi, ki se za to odločajo, in uredi pravne in tehnične nejasnosti za deležnike, ki se s tem srečujejo v okviru svojih pristojnosti. Predlog pravilnika na šestih straneh pojasnjuje strokovno-tehnične razloge za tak ukrep. Naj povzamemo ključne.

Izjemen porast interesa državljanov za samooskrbo v luči naraščajočih cen je pokazal potrebo po ureditvi manjkajočih ali pomanjkljivih ali nasprotujočih si določb v nekaterih podzakonskih aktih, ki to področje urejajo.

Vtične proizvodne naprave, ki omogočajo samooskrbo, so pred sprejetjem pravilnika urejali trije podzakonski predpisi na način, ki medsebojno ni bil usklajen. Ministrstvo je s pravilnikom želelo urediti področje tako, da bi bilo le-to skladno s tehničnimi predpisi in standardizacijo ter tudi z vidika sorazmernosti z vidika administrativnih ovir za končnega odjemalca, ki se želi samooskrbovati z vtično proizvodno napravo (v primerjavi s proizvodno napravo, ki se priklaplja na omrežje skozi neto-merjenje omrežnine).

Ministrstvo je pri tem sledilo tudi zgledu pravne ureditve za te naprave v Nemčiji.

Vtične proizvodne naprave je mogoče danes kupiti v številnih specializiranih trgovinah (Bauhaus, Obi, …) in spletnih trgovinah, tujih in slovenskih, za priklop na notranje inštalacije ni potrebna storitev kakršnegakoli podjetja ali pooblaščenih strokovnjakov.

Vtične proizvodne naprave lahko v času energetske draginje predstavljajo pomembno alternativo investiciji v sončno proizvodno napravo na strehah, posebej za ljudi, ki živijo v večstanovanjskih stavbah in se srečujejo z omejitvami pri naložbah na streho (pomanjkanje soglasij, pomanjkanje prostora, …).