Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek: Skladen regionalni razvoj je ena od prednostnih nalog te vlade

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je na otvoritvi znanstvene konference »Regional Studies Association« v Ljubljani poudaril zavezanost Slovenije k sladnemu regionalnemu razvoju.
Udeleženci na dogodku na ljubljanskem gradu med nagovorom ministra Jevška.

Udeleženci na dogodku | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

1 / 2

Po besedah ministra Jevška to nedvomno kaže odločitev aktualne vlade, da pod eno streho združi evropsko kohezijsko politiko in regionalni razvoj. »Takšno združitev sem zagovarjal že pred prevzemom mandata, saj kohezijska politika in regionalni razvoj zasledujeta iste cilje: zmanjšanje ekonomskih in socialnih razlik med regijami,« je dejal Jevšek.

Poudaril je pomen sodelovanja za reševanje izzivov regionalnega razvoja: »Izzive, kot so denimo skladen in trajnosten razvoj, centralizacija in izseljevanje ter dnevne migracije v centre in v tujino, rešujemo v sodelovanju z vsemi resorji, regijami, lokalnimi skupnostmi ter vsemi drugimi deležniki. Sam sem bil v preteklosti župan Mestne občine Murska Sobota, središča pomurske regije, ki še danes velja za eno manj razvitih regij Slovenije. Iz lastnih izkušenj vem, kako pomembno je sodelovanje znotraj države in kako pomembne so čezmejne in širše mednarodne povezave za razvoj regije in boljšo kakovost življenja prebivalcev.«  

Pomembna oblika sodelovanja so strokovna srečanja in konference, ki kljub novim tehnologijam, ki omogočajo delo na daljavo, potekajo v živo, je še dejal minister Jevšek.

»Regional Studies Association« je med najbolj priznanimi in prepoznavnimi stičišči znanosti in politik na področju regionalnega razvoja. Njeni znanstveni dosežki in strokovne podlage so temelj načrtovanja regionalnih politik in regionalnega razvoja v številnih državah in v Evropski komisiji.

Letošnja štiridnevna znanstvena konferenca združenja je prva po dveh letih premora zaradi pandemije Covid-19. V Ljubljano so prišli udeleženci iz 54 držav, približno 650 bo prisotnih fizično, še dodatnih 65 udeležencev pa bo sodelovalo na daljavo.