Skoči do osrednje vsebine

Umetna inteligenca pomembna tudi v zdravstvu

V Portorožu poteka 21. Mednarodna konferenca Artificial Intelligence in Medicine (AIME 2023), ki jo organizira Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru.
Državna sekretarka nagovarja navzoče.

dr. Aida Kamišalić Latifić

Konferenca združuje vodilne mednarodne strokovnjake v razpravi o najnovejših dosežkih na področju umetne inteligence in njeni uporabi v medicini in zdravstvu. 

V uvodnem nagovoru je državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić, ki je tudi sama članica raziskovalne skupnosti konference AIME, izpostavila: »Na področju umetne inteligence imamo več kot 40 let raziskovalnih izkušenj in več kot 30 let izkušenj na področju visokošolskega izobraževanja. Nacionalni program za umetno inteligenco podpira konkretne ukrepe za zagotavljanje raziskav, inovacij, uvajanja in uporabe sistemov umetne inteligence na šestih prednostnih področjih: zdravstvo, industrija 4.0, javna uprava, jezikovne tehnologije, trajnostna proizvodnja hrane ter okolje in prostor.« Na ministrstvu se zavedamo, da imamo na teh področjih največ znanja in virov, ter lahko pričakujemo največje koristi in vpliv na družbo in podjetja. Cilj našega programa je tudi krepitev veščin in kompetenc za umetno inteligenco, ustrezna regulativa umetne inteligence in povečanje zaupanja javnosti v umetno inteligenco.  Prepričani smo, da lahko umetna inteligenca revolucionarno spremeni različne vidike medicine in zdravstva. Pospeševanje digitalne preobrazbe ter uporabe umetne inteligence v medicini pomenita boljšo kakovost naših življenj. Zato si bomo na ministrstvu prizadevali, da bodo sistemi umetne inteligence osredotočeni na človeka ter skladni z etičnimi načeli in človekovimi pravicami.

V sodelovanju z organizatorji je ministrstvo podprlo podelitev nagrad za najboljši raziskovalni prispevek doktorskega študenta in najboljši prispevek na že tradicionalni delavnici Predstavitev znanja v zdravstvu (Knowledge representation for Healthcare).