Skoči do osrednje vsebine

Slavnostno odprtje festivala Krafft

10. junija so skupaj z novo kinodvorano Mojkino Kranj slavnostno odprli tudi Festival Krafft. Festival se je začel z mojstrskim tečajem z znanim srbskim igralcem Predragom Mikijem Manojlovićem, sledilo pa je uradno odprtje festivala s podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI). Odprtja festivala se je udeležila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Igralsko nagrado Ita Rina za življenjsko delo sta prejela igralka Špela Rozin ter igralec Boris Cavazza. Bienalno nagrado častni lok je prejel plesalec, koreograf in pedagog Iztok Kovač. Srbskemu igralcu Predragu Mikiju Manojloviću so podelili nagrado častna kranjska lilija ali zlato jabolko za življenjsko delo.

Igralsko nagrado veliki plan so prejeli igralka Tina Vrbnjak za vlogo Klavdije Jaklič v seriji Gospod profesor, igralec Jure Henigman za vlogo Sama Demšarja v seriji Gospod profesor ter člani Društva DSI Gregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gaber Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Anja Drnovšek, Tamara Avguštin, Dejan Spasić in Rastko Krošl za ansambelsko igro v celovečernem filmu Orkester. Igralsko nagrado glas risanke je prejel Jurij Zrnec, priznanje kontraplan pa Ana Lampret.

Prav vsem iskreno čestitamo.

Festival KRAFFT bo do 17. junija ponudil 16 celovečernih filmov, od tega 12 premier, pa tudi vrsto spremljevalnih dogodkov. Posebej se bodo spomnili tudi pokojnega igralca Petra Musevskega, in sicer s premiero filma Pero, ki ga je posnel njegov dolgoletni prijatelj Damjan Kozole. Premiera bo v Prešernovem gledališču Kranj v katerem je Musevski igral od leta 2003 pa vse do smrti leta 2020.

V tekmovalnem programu so filmi Večno mladi v režiji Valerie Bruni Tedeschi, Modri kaftan v režiji Maryam Touzani, Amanda v režiji Caroline Cavalli, Leilini bratje režiserja Saeeda Roustayija,  Kot še nikoli v režiji Emily Atef, Električne sanje imam režiserke Valentine Maurel, Varen kraj v režiji Juraja Lerotića, ki je osvojil nagrado za najboljši film na festivalu Liffe in Sarajevskem filmskem festivalu, film 99 lun v režiji Jana Gassmanna, Ženska na strehi režiserke Anne Jadowske ter Vrzi se ob tla v režiji Nine Violić.

Na ogled bo tudi deset kratkih in šest študentskih filmov. Potekalo bo sedem strokovnih dogodkov, peterica vrhunskih mentorjev pa bo svoje izjemno znanje delila z igralci.

Poleg nagrad IDS za največje igralske dosežke preteklega leta ob koncu festivala podelijo tudi tako imenovana zlata jabolka. Filme v tekmovalnem programu na Krafftu ocenjuje tričlanska mednarodna žirija, ki zadnji dan festivala podeli posebne igralske nagrade – zlata jabolka. Na Krafftu se podeli pet zlatih jabolk. Zlato jabolko Grand Prix za glavno vlogo oziroma za izjemen umetniški dosežek, tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke in eno častno zlato jabolko.