Skoči do osrednje vsebine

Mladinski parlament Alpske konvencije v Državnem zboru

Podpredsednica Državnega zbora mag. Meira Hot je v imenu predsednice Državnega zbora v torek sprejela dijake Gimnazije Rudolfa Maistra Kamnik in II. gimnazije Maribor, udeležence zadnjega zasedanja Mladinskega parlamenta Alpske konvencije, njihove mentorje ter predstavnico slovenskega predsedstva Alpske konvencije.

Mladinski parlament Alpske konvencije združuje mlade iz številnih alpskih držav, ki razpravljajo o aktualnih temah v alpski regijah. Mladi so podpredsednici Državnega zbora predstavili krovno temo letošnjega zasedanja - kakovost življenja v Alpah, iz katere izhajajo štiri podteme turizem, družbeno sobivanje, okoljski izzivi ter kulturno življenje.

Na podlagi omenjenih usmeritev so udeleženci zasedanja Mladinskega parlamenta Alpske Konvencije oblikovali in izglasovali osem konkretnih predlogov projektov za izboljšanje življenja v regiji.

Podpredsednica Državnega zbora je nadobudnim dijakom prisluhnila in se jim ob koncu pogovora zahvalila za zrele, inovativne in izvedljive ideje, ki dokazujejo, da ima mlada generacija pester nabor znanja in poguma za prihodnost.

Slovensko predsedstvo Alpske konvencije je dijake povabilo, da v okviru redne točke dnevnega reda na 76. seji Stalnega odbora Alpske konference, ki bo 21. in 22. junija v Radovljici, predstavijo sprejete resolucije.

Kontaktna točka Alpske konvencije Majda Lovrenčič iz Ministrstva za naravne vire in prostor je dodala, da se prav na tak način omogoča aktivno vključevanje mladih, da je njihovo prizadevanje in razmišljanje slišano. Ob tej priložnosti je predstavila prednostne teme in aktivnosti slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji ter dijake povabila k aktivnemu sodelovanju tudi prihodnje leto, ko bo Mladinski parlament v sklopu slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji organiziran v Kamniku.