Skoči do osrednje vsebine

Vrhunski športniki so ambasadorji slovenske policije in naše države

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić sta sprejela vrhunske športnike in trenerje, zaposlene v Policiji.

Sprejema so se udeležili tudi legenda slovenskega športa Miroslav Cerar, prva zaposlena vrhunska športnika v slovenski policiji Robert Kerstajn in Tomas Globočnik, predstavniki nekaterih panožnih zvez in drugih državnih organov.

»Na Ministrstvu za notranje zadeve profesionalne športnike podpiramo že vrsto let. Zavedamo se namreč, da vam s tem nudimo sistemsko pomoč, hkrati pa vam omogočamo izvajanje programskih zasnov športa na državni ravni,« je uvodoma dejal minister Boštjan Poklukar.

Letos mineva kar 30 let od prve zaposlitve vrhunskih športnikov v policiji. Prvega februarja 1993 so se policijskim vrstam pridružili takratni alpski smučar Andrej Miklavc, smučarski tekač Robert Kerstajn ter smučarski tekač in biatlonec Tomas Globočnik, ki je v slovenski policiji zaposlen še danes. Danes je v vrstah slovenske policije zaposlenih 35 vrhunskih športnikov in štirje trenerji.

»Vaša prisotnost v policiji ima močan simbolni pomen. Ste tisti, ki med kolegi širite timski duh in jih s svojo odličnostjo motivirate, s tem pa pomagate graditi enotnost v policijski skupnosti,« je dejal minister. Vrhunski športniki in trenerji so zaslužni za vsakoletno načrtovanje športnih programov in tekmovanj v policiji, ki zaposlenim omogočajo preizkušanje njihove moči in miselnosti. Tovrstno spodbujanje k športnemu udejstvovanju pomeni socializacijo, krepi športni duh in neguje kolegialnost. »Z gotovostjo lahko trdim, da niste zgled le vašim kolegom v policiji, temveč širši javnosti. Z vašim sodelovanjem v promocijskih, preventivnih, športnih in vzgojno-izobraževalnih dejavnostih osvetljujete probleme, pritegnete pozornost družbe, vsebini dajete verodostojnost in vodite z zgledom. Navsezadnje lahko rečemo, da ste ambasadorji policije in naše države, saj krepite podobo celotne policijske organizacije in pripomorete k dvigu ugleda Slovenije v svetu. Tudi zato je pomembno, da se zavedamo vaših prispevkov ter vam za vaše zagnano delo izkažemo hvaležnost in spoštovanje,« je poudaril minister Poklukar.

Tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić je izpostavil pomen in vlogo vrhunskih športnikov za policijo: »Morda se sami niti ne zavedate, koliko v resnici storite s tem, ko oblečete policijsko uniformo. Mi pa dobro vemo, da bomo z vami v uniformi bistveno lažje ljudem približali policijsko poslanstvo, otroke lažje naučili, kako varno prečkati cesto, ali starše veliko prej prepričali, naj svojim otrokom ne dajo v roke petard.« Slovenska policija je s pomočjo vrhunskih športnikov in trenerjev v teh letih naredila veliko, predvsem za varnost prebivalcev Slovenije. »Vzeli pa smo vas tudi za zgled in med drugim spodbudili športne aktivnosti v naših lastnih vrstah. Predvsem pa smo skupaj z vami krepili zavedanje o tistih vrednotah, ki so nam skupne. Šport in policija imata namreč zares veliko skupnega. Tisto, kar poleg talenta naredi dobrega vrhunskega športnika, so tudi vrline in vrednote, ki odražajo dobrega policista. To so vztrajnost, nepopustljivost, delovne navade in precejšnja disciplina.«

V imenu športnikov in trenerjev, zaposlenih v Policiji, je spregovorila Ilka Štuhec. Dejala je, da je za vsakega med njimi posebna čast obleči policijsko uniformo. Zahvalila se je za topel sprejem in vso podporo, ki jo Ministrstvo za notranje zadeve in Policija dajeta športnikom in športu.

Ilka Štuhec, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in legendarni Miroslav Cerar, sedijo v prvi vrsti drug ob drugem, za njimi še ostali športniki

Ilka Štuhec, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in legendarni Miroslav Cerar | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 6