Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije državnega sekretarja Štucina na Kosovu

Državni sekretar Marko Štucin se je srečal s prvim podpredsednikom vlade in glavnim pogajalcem za dialog Beograd – Priština Besnikom Bislimijem. Opravil je tudi politične konzultacije z državnim sekretarjem Ministrstva za zunanje zadeve in diasporo Kosova Kresnikom Ahmetijem.
Konzultacije državnega sekretarja Štucina na Kosovu

Konzultacije državnega sekretarja Štucina na Kosovu | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Sogovorniki so izmenjali stališča o dvostranskih odnosih, aktualnih razmerah na Kosovu in v regiji ter evroatlantskih integracijskih procesih. Sogovorniki so se strinjali, da Slovenijo in Kosovo povezujejo dobri in prijateljski dvostranski odnosi. Prepoznali so možnost nadaljnje krepitve sodelovanja, predvsem na področju gospodarstva.

Državni sekretar Štucin je zagotovil, da bo Slovenija regiji Zahodnega Balkana in širitvenemu procesu Evropske unije še naprej posvečala posebno pozornost. "Slovenija je pripravljena na nadaljnjo podporo Kosovu v prizadevanjih za uveljavitev v mednarodni skupnosti. Hkrati od Kosova pričakuje dosledno spoštovanje danih zavez in uresničevanje sklenjenih dogovorov ter konstruktivno vlogo v dialogu Beograd – Priština ter v regionalnih odnosih," je poudaril državni sekretar Štucin.

Poseben poudarek je bil namenjen varnostnim razmeram na severu Kosova in dialogu Beograd – Priština. Državni sekretar Štucin je izrazil podporo Slovenije posredništvu EU v dialogu Beograd – Priština. V zvezi z zadnjo zaostritvijo razmer na severu Kosova in v luči nedavne izjave visokega predstavnika Borrella, v imenu EU je Štucin izrazil resno zaskrbljenost zaradi nedavnih nasilnih dejanj proti pripadnikom KFOR in predstavnikom medijev na severu Kosova. Pozval je k takojšnji umiritvi razmer.

Ob robu konzultacij se je državni sekretar srečal tudi z vodjo Urada EU na Kosovu Tomášem Szunyogom in vodjo misije EU za krepitev pravne države na Kosovu (angleško European Union Rule of Law Mission in Kosovo - EULEX Kosovo) Larsom-Gunnarjem Wigemarkom.