Skoči do osrednje vsebine

Dr. Saša Čaval prejemnica uglednih ERC raziskovalnih projektov za utrditev samostojne raziskovalne poti

Za izjemen uspeh čestitamo dr. Saši Čaval, ki bo vodila 2,8 milijona evrov vreden petletni ERC projekt STONE na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) kot gostiteljski ustanovi.

Evropska komisija je objavila rezultate Evropskega raziskovalnega sveta (angleško European Research Council – ERC) za projekte za utrditev samostojne raziskovalne poti (angleško ERC Consolidator Grant 2022). Med 2222 prijavami z vsega sveta in vseh znanstvenih področij so po zahtevnem ocenjevalnem postopku izbrali za financiranje 321 projektov.

Nekaj so jih uvrstili še na čakalni seznam v primeru, da bi finančna sredstva zadoščala za večje število odlično ocenjenih projektov. Med njimi je bil tudi projekt dr. Saše Čaval, ki je zdaj dobila povabilo k sklenitvi pogodbe za ERC projekt. Svoj skoraj 2,8 milijonov evrov vreden petletni ERC projekt STONE bo vodila na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) kot gostiteljski ustanovi. Ob tej priložnosti dr. Saši Čaval čestitamo in želimo veliko novih spoznanj pri izvedbi projekta.

Dr. Saša Čaval je projekt STONE – »Unde venis? Unraveling the enigma of stećci tombstones« prijavila na ERC panel za študije človeške preteklosti. To je prvi ERC raziskovalni projekt za utrjevanje samostojne raziskovalne poti s tega področja v Sloveniji in prvi za ZRC SAZU kot gostitelje, s čimer se širi krog slovenskih raziskovalnih ustanov, ki gostijo ERC projekte. Veseli nas, da se bo dr. Saša Čaval vrnila iz tujine in s tem projektom svojo raziskovalno pot nadaljevala v Sloveniji.

Projekt STONE

STONE je multidisciplinaren raziskovalni projekt, z arheologijo kot osnovno disciplino. Jedro raziskovanja so srednjeveški nagrobniki, stečki, ki so še vedno raztreseni po pokrajinah Zahodnega Balkana, najpogosteje jih najdemo predvsem v Bosni in Hercegovini. Ena ključnih novosti načrtovanih raziskav je holističen pristop k elementom fenomena stečkov. Torej, s stečki v središču raziskovanja, bo projekt odgovoril na ključna vprašanja v zvezi z naselbinami in bivalnim prostorom, ponovno uporabo prazgodovinskih prostorov za pokopavanje in prežitjem specifičnega tipa starodavne ekonomije - transhumance, umetniško obrt s kulturnimi in esteskimi oblikami ter družbenimi spomini in identitetami, vgrajenimi v te nagrobnike. Projekt se tako ne bo osredotočil le na svet mrtvih, ampak bo posredno preučeval svet živih. Poleg tega bo STONE predstavil fenomen stečkov in dediščino srednjeveškega Balkana Evropi in svetu.

Slovenija nadaljuje z rednim pridobivanjem projektov na razpisih ERC v Obzorju Evropa

Raziskovalni projekti ERC so izrednega pomena ne le za dobitnike in dobitnice, ki jim omogočajo kreativno znanstveno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na krepitev širše raziskovalne skupnosti. Sodelovanje mlajših na tovrstnih ambicioznih mednarodnih projektih prispeva k razvijanju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk v Sloveniji.

Krepitev znanstvene odličnosti in internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, zato skupaj z Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost krepimo nacionalne podporne ukrepe za raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji, ki načrtujejo prijavo razpise ERC in tudi v času izvajanja pridobljenih projektov. Verjamemo, da ta dolgoročna podpora prispeva k uspešnosti prijav iz Slovenije, ki se je v zadnjih letih vidno okrepila. Del te podpore v obliki projekta ERC perspektiva in generalke za ERC intervju je na svoji poti uspešno izkoristila tudi dr. Saša Čaval.