Skoči do osrednje vsebine

Dosežen dogovor o izboljšanju delovnih pogojev pri platformnem delu

Včeraj je potekalo zasedanje Sveta za zaposlovanje in socialno politiko (Svet), ki se ga je udeležil minister Luka Mesec. Na Svetu je bil dosežen dogovor o predlogu direktive o izboljšanju delovnih pogojev pri platformnem delu, ki omogoča začetek pogajanj z Evropskim parlamentom.

Ko bo zakonodaja dokončno sprejeta, bo izboljšala življenja več kot 28 milijonov ljudi, ki delajo prek digitalnih platform v Evropski uniji (EU) – do leta 2025 naj bi jih bilo vseh skupaj že 43 milijonov.

Slovenija se je v pogajanjih zavzemala za ambiciozno direktivo, ki bi določila minimalne standarde v EU in se ustrezno odzvala na izzive, ki jih prinaša hitro razvijajoče se digitalno gospodarstvo. Kompromisno besedilo, o katerem je Svet dosegel dogovor, sicer prinaša določene pozitivne spremembe za osebe, ki opravljajo platformno delo, vendar pa v določbah o pravni domnevi o obstoju delovnega razmerja in njenem izvajanju ne vidimo zadostnega potenciala za spremembe na terenu.

Čeprav Slovenija ni povsem zadovoljna s kompromisnim besedilom, smo podprli dogovor v Svetu, da bi se lahko čim prej začela pogajanja z Evropskim parlamentom. S tem smo omogočili nadaljevanje zakonodajnega postopka in širši dialog, ki bo omogočil nadaljnje iskanje rešitev, ki bodo resnično izboljšale delovne pogoje oseb, ki opravljajo platformno delo.

Svojo odločitev je Slovenija pojasnila v skupni izjavi, ki jo je podala s skupino podobno mislečih držav članic, v kateri so poleg Slovenije tudi Španija, Portugalska, Romunija, Luksemburg, Malta, Nizozemska in Belgija, ki se zavzemajo za ambicioznejšo direktivo.