Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan risov 2023 (11. junij)

11. junija praznujemo Mednarodni dan risov. Evrazijski ris je največja prostoživeča mačka v Evropi. Glede na zadnje podatke monitoringa risa je v Sloveniji okoli 30 odraslih risov.
Evrazijski ris

Evrazijski ris

V gozdnem ekosistemu je prisotnost velikih zveri, med katere spada tudi ris, pomembna, saj kot krovne vrste v sistemu vplivajo na številne druge gozdne vrste ter povečujejo biotsko raznovrstnost in heterogenost habitatov.

V Sloveniji in širše je ris izredno ogrožena vrsta, zato na Ministrstvu za naravne vire in prostor  z dolgoročnimi usmeritvami in cilji v zvezi z varstvom risa aktivno stremimo k ohranjanju populacije v Sloveniji. Z doselitvami v alpski del Slovenije želimo ustvariti tako imenovano povezovalno populacijo, ki bo pripomogla k povezovanju s sosednjimi populacijami in omogočila dolgoročno

Populacija risov na tem ozemlju je namreč v začetku 20. stoletja zaradi izgube habitatov in pomanjkanja plena izumrla. Kasneje so bili ponovno doseljeni, a se je populacija zaradi parjenja v sorodstvu ponovno začela zmanjševati.

V Sloveniji je bila za varovanje risa leta 2016 sprejeta Strategija ohranjanja in trajnostnega upravljanja navadnega risa v Sloveniji 2016–2026. V Strategiji so opredeljeni ohranitveni cilji in strateške dejavnosti, potrebne za njihovo doseganje. Ena od predvidenih dejavnosti je tudi doselitev risov v Slovenijo, zato je Slovenija projekt Life Lynx podprla s pismom podpore in finančno. Na podlagi aktivnega sodelovanja in spremljanja aktivnosti v projektu lahko ministrstvo potrdi njegovo uspešnost in doseganje vseh zastavljenih ciljev.

Glavni cilj projekta Life Lynx, ki ga sofinanciramo in v njem tudi aktivno sodelujemo, je z mednarodnim sodelovanjem preprečiti ponovno izumrtje Dinarsko-JV Alpske populacije risa in omogočiti njihovo dolgoročno ohranitev. Ker je populacija trenutno izredno majhna in izolirana, je potrebno stopnjo sorodnosti za preživetje populacije znižati z doselitvijo zdravih risov iz druge, neogrožene populacije.

Za ohranjanje risa pripravljamo v okviru projekta Life Lynx tudi akcijski načrt, hkrati pa na podlagi novih vedenj in spoznanj, pridobljenih v okviru projekta, prenavljamo tudi veljavno strategijo. Oba strateška dokumenta, prenovljena strategija in akcijski načrt, bosta predvidoma sprejeta v letu 2024.

Za varstvo in ohranitev risov je pomembno izobraževanje in obveščanje o risih, zato projekt Life Lynx vabi, da se v prihajajočih dneh udeležite številnih aktivnosti na temo risa.  Delavnice za otroke na temo risov bodo potekale v Notranjskem regijskem paru in Živalskem vrtu Ljubljana, dneva risa z Deso Muck pa se lahko udeležite v Centru za velike zveri DINA Pivka.

Vabljeni tudi k ogledu dokumentarnega filma Risova pot.