Skoči do osrednje vsebine

Jadranski udar 2023 je s svojim razvojem jasen dokaz povezanosti zavezništva

V četrtek, 8. junija, je bila v Vojašnici Jerneja Molana na letališču Cerklje ob Krki strokovni javnosti predstavljena 11. mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2023.

Predstavitve so se udeležili državni sekretar na ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec, poveljnik sil Slovenske vojske general major Roman Urbanč, poveljnik Centra vojaških šol brigadir Peter Zakrajšek ter predstavniki Slovenske vojske in tujih vojska.

Zbrane je uvodoma nagovoril poveljnik 15. polka vojaškega letalstva ter vodja vaje polkovnik Janez Gaube. V nadaljevanju je vodstvo vaje strokovni javnosti predstavilo namen, organiziranost, koncept ter izvedbo vaje s predstavitvenimi filmi. Zbrane je ob zaključku predstavitve nagovoril tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec. Kot je poudaril državni sekretar, je razvoj vaje skozi leta in veliko število udeležencev iz številnih držav tudi jasen dokaz, kako močno povezanost in vlogo ima zavezništvo. »V luči vojne z Ukrajino, ko pri pomoči v boju proti ruskemu agresorju pomembno vlogo igra tudi Slovenija, je še toliko bolj pomembno, da smo združeni v mednarodnem okolju. Kot vemo v Natu, je napad na eno članico, napad na vse,« je povedal državni sekretar Črnčec. Ob tem je spomnil tudi na vlaganja v modernizacijo in razvoj Slovenske vojske, s čimer bomo med drugim tudi uresničili obljube zavezništvu. »Minula leta niso bilo naklonjena vlaganjem v Slovensko vojsko, prepričan pa sem, da so pred nami boljši časi. Ne vlagamo zgolj v infrastrukturo, temveč tudi v razvoj zmogljivosti Slovenske vojske, kamor sodi tudi zračna obramba.«

Ob koncu nagovora je državni sekretar dr. Črnčec še enkrat spomnil na to, da vaje ne pomeni zgolj velike dodane vrednosti le za Slovenijo, temveč za celotno zavezništvo Nato.

Strokovna javnost je obisk na letališču Cerklje ob Krki zaključila z ogledom in predstavitvijo vadbenega divizijskega poveljstva.

Na vaji sodeluje približno 800 udeležencev, med njimi je približno 400 pripadnikov iz 29 zavezniških in partnerskih držav: Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Švice, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Skupno urjenje podpira osem različnih tipov helikopterjev iz šestih držav in devet različnih tipov letal iz desetih držav, skupaj vajo podpira tudi nekaj več kot štirideset  letalnikov. Vajo, ki se končuje v petek, 9. junija, v sodelovanju in s podporo drugih enot Slovenske vojske organizira in vodi 15. polk vojaškega letalstva.