Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji trend naraščanja števila pridobljenih projektov Evropskega raziskovalnega sveta

Na povabilo ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorja Papiča je Slovenijo obiskala predsednica Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) prof. Maria Leptin.

Minister dr. Papič je v izjavi za medije izpostavil, da so projekti Evropskega raziskovalnega sveta (ERC projekti) najbolj prestižni projekti, ki jih lahko prejmejo raziskovalke in raziskovalci na različnih področjih. V Sloveniji je izredno uspešen trend naraščanja uspešnosti pridobivanja teh projektov, kljub temu pa si jih v prihodnje želimo še več, je dejal minister. »Trenutno imamo v Sloveniji 22 aktivnih ERC projektov na 5 različnih institucijah. Zelo me veseli, da imamo različne možnosti, priložnosti so na treh nivojih, tudi za mlade raziskovalce. Naša želja je v prihodnje povečati število ERC prijav na področju družboslovja in humanistike. Nekaj jih že imamo, želeli pa bi njihovo število še povečati. Naši nosilci in nosilke ERC projektov so lahko najboljši promotorji tudi za ostale raziskovalce in raziskovalke,« je dejal minister in izrazil prepričanje, da lahko skupaj z ERC te prijave še izboljšamo.

Prof. Maria Leptin je ob obisku izpostavila, da je število talentov po državah razporejeno enakomerno, vendar za svoj razvoj potrebujejo podporo, znanstveno svobodo in ustrezne pogoje. Slovenija, je dejala prof. Leptin, je dober primer, ki lahko navdihuje druge. Povečanje vlaganj v temeljne raziskave se je raziskovalkam in raziskovalcem v Sloveniji očitno že obrestovalo pri pridobivanju števila ERC projektov.

Predsednica ERC je bila dopoldne v prostorih Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani osrednja govorka na panelu s šestimi raziskovalkami in raziskovalci, ki so že pridobili ERC projekt in so predstavili svoje izkušnje. To so: dr. Borut Klabjan, dr. Mirjam Mencej, dr. Anna Sandak, dr. Zala Lenarčič, dr. Maruša Bradač in dr. Roman Jerala.

V uvodnem nagovoru k panelu je državni sekretar Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Jure Gašparič izpostavil pomen ERC projektov ter dodal, da Slovenija v strateških dokumentih poudarja to, kar je osnovno vodilo ERC - prenos znanja v prakso z namenom razvoja celotne družbe ter vzpostavitev spodbudnega okolja za raziskovanje in inoviranje.

Popoldne je prof. Leptin obiskala Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in si ogledala laboratorije, v katerih raziskave opravlja dr. Anna Dragoš. Zatem pa še Kemijski inštitut, na katerem si je ogledala laboratorije, v katerih raziskovalno delo opravljata dr. Roman Jerala in dr. Nejc Hodnik.