Skoči do osrednje vsebine

Minister Uroš Brežan na Blejskem vodnem festivalu

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je udeležil Blejskega vodnega festivala. Na njem je poudaril dragocenost vode kot ključne dobrine za življenje. Kljub temu da je imamo v Sloveniji veliko, je naše poslanstvo usmerjeno v celostno upravljanje voda, z namenom njenega varstva in trajnostne rabe ter ohranjanja za prihodnje rodove.

Minister Uroš Brežan je izpostavil: »da smo ponosni na naše delo v v svetu že zelo uveljavljene Mednarodne komisije za Savski bazen ter na sodelovanje v petdržavnem UNESCO (angleško United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation - UNESCO) biosfernem rezervatu Mura, Drava, Donava. To je naše preteklo delo. Prihodnost pa prinaša nove izzive za Slovenijo in mednarodno skupnost. V decembru bomo organizirali zasedanje pogodbenic Barcelonske konvencije in ji nato predsedovali do leta 2025, kjer bomo z mednarodnimi partnerji iskali možnosti razvoja zaščite Sredozemskega morja. To pa še ni konec naših mednarodnih prizadevanj. Naslednje leto bomo v Ljubljani gostili zasedanje pogodbenic Vodne konvencije, na katerem pričakujemo 700 udeležencev, tudi visokih gostov iz 80 držav, z namenom izboljšanja čezmejnega vodnega sodelovanja, zagotavljanja boljše in bolj varne globalne vodne prihodnosti. Vodni konvenciji bomo tudi predsedovali, od leta 2024 do leta 2027. Izzivi torej niso enostavni, a jih bo s sodelovanjem moč doseči.«

Opozoril je, da se pomena zaščite voda zaveda tudi Organizacija združenih narodov. Marca je z 2. Konferenco o vodi Organizacije združenih narodov (OZN) dala poudarek pospešenemu izvajanju Cilja 6 Agende Združenih narodov (ZN) za trajnostni razvoj 2030 in s tem večje varnosti pri oskrbi z vodo za vse. Zaključni dokument konference je izvršni povzetek predsednika Generalne skupščine ZN s priporočili za delovanje v prihodnje  ter spletna platforma Akcijska agenda ZN o vodi. V njej se 825 držav, agencij ZN, mednarodnih organizacij in  institucij ter nevladnih organizacij iz celega sveta prostovoljno zavezuje k aktivnostim za pospešeno izvajanje Cilja 6.

Z izvolitvijo Slovenije na mesto nestalne članice Varnostnega sveta OZN se naša mednarodna vloga na področju voda še krepi in dviga na novo kakovostno raven, saj bo ena od prioritetnih tem Slovenije tudi voda. Razumevanje vode kot naravnega vira bo tudi v teh aktivnostih bistvenega pomena.