Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra dr. Papiča z veleposlanikom Romunije Mihaiom Alexandrom Grădinarjem

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič je v torek, 6. junija 2023, sprejel veleposlanika Romunije, njegovo ekscelenco Mihaia Alexandra Grădinarja.
Rokovanje ministra dr. Papiča in veleposlanika Romunije gospoda Grădinarja, v ozadju slovenska in evropska zastava.

Minister dr. Igor Papič in veleposlanik Romunije, njegova ekscelenca Mihai Alexandr Grădinar. | Avtor: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije

Med državama poteka dobro in konstruktivno sodelovanje v okviru Evropske unije (EU) in regionalnih ter mednarodnih forumov.

Na področju visokega šolstva sodelovanje med državama poteka v okviru programa Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (program CEEPUS), v okviru lektoratov (v Sloveniji v Ljubljani in v Romuniji v Bukarešti), v okviru programa ERASMUS+ ter neposredno med pristojnimi institucijami.

Tudi na znanstvenem področju beležimo dobro sodelovanje, zlasti v obliki dvostranskih projektov. Pri evropskih programih v programu Evropske skupnosti za raziskave, tehnološki razvoj in predstavitvene dejavnosti so slovenske in romunske ustanove skupaj sodelovale v več kot 100 projektih. Sodelovanje se je nadaljevalo tudi v naslednjem programu EU za raziskave Obzorje 2020 in se nadaljuje v aktualnem programu Obzorje Evropa, pri katerem partnerji iz Slovenije in Romunije sodelujejo pri 51 skupnih projektih.

Sogovornika sta se pogovarjala o možnostih za krepitev sodelovanja med državama na področjih, ki so v pristojnosti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.