Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik: Skupaj lahko zagotavljamo trajnostne rešitve v dobro soljudi

Danes je na Brdu pri Kranju potekalo srečanje slovenskih županj in županov s predsednikom Vlade ter ministricami in ministri. Tovrstni dogodek sledi zavezi »nič o občinah brez občin«, saj je skupni cilj razvojno in trajnostno naravnana Republika Slovenija.

Rdeča nit srečanja je bila tesnejše sodelovanje vlade z občinami, kar je aktualna vlada naslovila že v svojem programu in aktivno že izvaja od začetka svojega delovanja, denimo z medresorsko delovno skupino za lokalno samoupravo, ki sta jo ustanovila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ter minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek in se redno srečuje na delovnih srečanjih.

Temu so pritrdili tudi predstavniki vseh treh občinskih združenj, Vladimir Prebilič (SOS), Peter Dermol  (ZMOS) in Robert Smrdelj (ZOS), ki s predstavniki Ministrstva za javno upravo in Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj tvorno in konstruktivno sodelujejo na medresorski delovni skupini za lokalno samoupravo. Iskanje sinergijskih učinkov skupaj z organi lokalne samouprave za izboljšanje učinkovitosti delovanja javne uprave, ki je s svojimi storitvami namenjena ljudem in gospodarstvu, pa je predmet strokovnih razprav v okviru Strokovnega sveta za trajnostni razvoj javne uprave in področnih delovnih skupin sveta, ki ga je ustanovila ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

Poleg zagotavljanja razvojnih kohezijskih finančnih sredstev za okrepitev kakovosti življenja občanom in občankam sta bili osrednji temi celovita prenova plačnega sistema javnega sektorja ter financiranje občin. Tako župani kot vladni predstavniki so se strinjali, da obstajajo razlike med občinami, tako v številčni populaciji kot v zagotavljanju pestrosti nalog in storitev za občane. »Obstoječi sistem financiranja občin ni pravičen in ga je treba nadgraditi«, je dejala ministrica ter poudarila proaktivno iskanje rešitev, ki bodo pravično naslovile različne stroške občin in s tem posledično tudi pravično financiranje s strani države.

Ob tem je ponovno spomnila, da je Vlada v preteklem in letošnjem letu, upoštevaje realizirane dogovore s sindikati, namenila znaten finančni delež za financiranje plač v javnem sektorju – konkretno dvig plač pomočnicam vzgojiteljic v višini 13,2 milijona evrov. Šele po prejemu izračunov s strani občin o povišanem strošku dela, ki upošteva dvig plač pomočnicam vzgojiteljic, pa bo lahko Vlada ocenila refundiranje dviga stroškov vrtcev.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je poudarila, da je v okviru celovite prenove plačnega sistema predvidena tudi odprava plačnih nesorazmerij za direktorje občinskih uprav in župane, saj so plače županov in drugih funkcionarjev v primerjavi za rastjo plač javnih uslužbencev prenizke. Dogovor o višini plač za funkcionarje, kamor sodijo tudi plače županov, bo sledil sklenjenemu dogovoru o odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah pri vseh ostalih zaposlenih v javnem sektorju; pri tem pa je ministrica pozvala vse prisotne župane k podaji svojih predlogov in aktivnemu dialogu.

Na koncu srečanja so se tako ministrice in ministri s predsednikom Vlade na čelu kot tudi županje in župani strinjali z nadaljevanjem tovrstnih srečanj, kjer se krepi sodelovanje državne in lokalne ravni. Le v konstruktivnem dialogu in izmenjavi konkretnih predlogov bomo skupaj izoblikovali trajnostne rešitve v dobro ljudi in gospodarstva.