Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. junija 2023.

Neurje

Posamezna popoldanska neurja so včeraj povzročila nekaj preglavic predvsem na Koroškem in v posameznih primerih drugod po jugovzhodni ter vzhodni Sloveniji. Zabeleženo je bilo 21 dogodkov na območjih Regijskih centrov za obveščanje Slovenj Gradec, Celje, Brežice, Maribor in Trbovlje. Meteorna voda je zalila nekaj kleti objektov, poplavila cesto in ogrožala objekte. V Celju pa je sunek vetra odkril streho. Za sanacijo posledic na terenu je bilo aktiviranih 11 gasilskih društev in cestna podjetja. Gasilci so izčrpavali vodo iz poplavljenih prostorov ter čistili prepuste in odtoke meteorne vode.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.58 so na območju občine Črenšovci gasilci PGD Melinci in Dolnja Bistrica preiskovali strugo reke Mure zaradi pogrešane osebe. Osebe niso našli. Z iskanjem bodo predvidoma nadaljevali danes.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.46 je v naselju Bukovžlak, občina Celje, osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje. Ti so jo odpeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 14.29 je v naselju Rižana, občina Koper, osebno vozilo zapeljalo s ceste in čelno trčilo v zid. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca, ti pa so ga prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 14.14 so na cesti v naselju Nomenj, občina Bohinj, gasilci PGD Bohinjska Bistrica posredovali po prometni nesreči osebnega vozila. Zavarovali so kraj, odklopili akumulator in nudili pomoč pri nalaganju vozila na avtovleko. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.26 se je v naselju Vipolže, občina Brda, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Dobrovo so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanega motorista so reševalci NMP Nova Gorica na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 12.30 se je na lokalni cesti Škibini–Lipica v občini Sežana pri padcu z motorjem lažje poškodoval motorist. Gasilci ZGRS Sežana in zdravnik NMP Sežana so ga na kraju oskrbeli.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Postojna

Ob 19.20 je na železniški progi med Postojno in Prestrankom, občina Postojna, vlak povozil osebo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraja dogodka, nudili pomoč NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe ter zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je poškodovano osebo prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 22.05 je na Trati, občina Škofja Loka, v industrijskem obratu zagorel filter v odsesovalnem sistemu za dimnik. Gasilci PGD Trata, Škofja Loka, Virmaše Sv. Duh, Gosteče in GARS Kranj so požar pogasili. O požaru so bili obveščeni policisti PU Kranj in dežurni inšpektor IRSVNDN.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.32 je v naselju Laze pri Borovnici, občina Borovnica, gorelo v kuhinji stanovanjske stavbe. Požar so še pred prihodom gasilcev lokalizirali domači, gasilci PGD Borovnica, Breg – Pako in Brezovica pri Borovnici so požar dokončno pogasili, iznesli ožgan material in pregledali objekt s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 4.19 je na Slovenski cesti v Središču ob Dravi v prostorih na bencinskem servisu zagorel odpadni papir. Gasilci PGD Središče ob Dravi in Obrež so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v objekt, pogasili požar, prezračili in pregledali s termovizijsko kamero prostore objekta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.53 je v naselju Žerjav v občini Črna na Koroškem v industrijskem objektu zagorela vsebina odpadnega materiala v zabojniku za odpadke. Gasilci PGD Črna na Koroškem so vsebino zabojnika pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.00 je v Trnovljah pri Celju na odlagališču smeti gorelo okoli 400 kubičnih metrov mešanih odpadkov. Zaposleni je smeti prekopaval z bagrom, gasilci PGE Celje, PGD Teharje in Trnovlje pa so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.24 so ob železniški progi med Veliko Račno in Čušperkom, občina Grosuplje, na dveh lokacijah v gozdu goreli električni vodniki. Gasilci PGD Račna in Čušperk so požar na skupni površini okoli desetih kvadratnih metrov pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.57 je na Tržaški cesti v Ljubljani ob objektu gorel komunalni zabojnik za odpadke. Stanovalci so ga odmaknili od stavbe in pričeli z gašenjem, gasilci GB Ljubljana pa so požar dokončno pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 20.55 je v Grahovem, občina Cerknica, občan opazil gnojevko v potoku Grahovščica. Gasilci PGD Cerknica so v meteornem jašku našli izvor onesnaženja in ga nevtralizirali. Komunalno podjetje bo saniralo onesnaženje. Obveščene so bile vse pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.26 je v Aškerčevi ulici v Celju v objektu iztekala voda iz poškodovanega radiatorja. Gasilci PGE Celje so zaprli ventil, odstranili radiator ter posesali izteklo vodo.

Ob 22.18 so v bližini naselja Mala Breza, občina Laško, gasilci PGD Šentrupert nudili pomoč reševalcem NMP Laško pri prenosu obolele osebe iz gozda do reševalnega vozila in policistom razsvetljevali kraj dogodka.

Izpostava Kranj

Ob 20.02 se je v križišču Ljubljanske in Kidričeve ceste v Škofji Loki kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGD Trata so na zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in ugotovili, da je prišlo do tehnične napake na motorju in gašenje ni potrebno.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.34 se je v naselju Mačkovci, občina Puconci, preko lokalne ceste podrlo drevo. Razžagali in odstranili so ga gasilci PGD Mačkovci.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.46 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje-mesto s tehničnim posegom rešili štiri osebe iz okvarjenega dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/