Skoči do osrednje vsebine

Z Upravno svetovalnico - skupnim projektom Ministrstva za javno upravo in Fakultete za upravo – do boljše uprave

Ste že slišali za Upravno svetovalnico, skupni projekt Ministrstva za javno upravo in Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani, ki je konec lanskega leta ponovno zaživela in nadgradila svoje delovanje? Imate dileme v zvezi z upravnimi postopki, ki jih vodijo organi javne uprave, morda niste prepričani, kakšna je pravilna razlaga in uporaba Zakona o splošnem upravnem postopku?
Infografika z logotipom  - napisom Upravna svetovalnica, okrog pa v krogih razna digitalna orodja - mobitel, tablica, prenosni računalnik in grafika človeka

Spletni portal Upravna svetovalnica sestavlja bogata zbirka brezplačnih odgovorov in pojasnil namenjenih državljanom, študentom, podjetnikom, nevladnim organizacijam, uradnikom, pripravljavcem predpisov in vsem ostalim zainteresiranim | Avtor: Fakulteta za upravo

Potem je pravi čas, da obiščete spletni portal Upravna svetovalnica, ki je rezultat dela Ministrstva za javno upravo in Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani, pri katerem poleg predstavnikov obeh partnerskih institucij, sodelujejo tudi strokovnjaki različnih ministrstev ali drugih državnih organov ter podiplomski študenti Fakultete za upravo.

Upravna svetovalnica je v času svojega delovanja ustvarila bogato zbirko - bazo znanja, brezplačnih odgovorov in pojasnil namenjenih državljanom, študentom, podjetnikom, nevladnim organizacijam, uradnikom, pripravljavcem predpisov in vsem ostalim zainteresiranim uporabnikom portala. Portal danes ponuja že več kot 1500 vprašanj in odgovorov. Strateško in operativno ga vodita prof. dr. Polonca Kovač s Fakultete za upravo in mag. Matjaž Remic iz Ministrstva za javno upravo.

Gre za inovativen in interaktiven način sodelovanja ter izmenjave znanja med javnimi uslužbenci, profesorji in podiplomskimi študenti, v okviru katerega študentje na zanimiv, neposreden način – preko realnih življenjskih problemov – spoznajo delo javne uprave, istočasno pa uporabnikom portala, v sodelovanju z mentorji, ponudijo številne konkretne odgovore na vprašanja v zvezi z upravnimi postopki. Na tak način Upravna svetovalnica usmerja k enotni uporabi Zakona o splošnem upravnem postopku, kar neposredno prispeva k izboljšanju kakovosti storitev javne uprave, enakosti obravnave različnih udeležencev, razvoju upravnega prava, predvidljivosti pravnih razmerij in večji pravni varnosti.

Kam segajo začetki Upravne svetovalnice?

Začetki Upravne svetovalnice segajo v leto 2009, ko je bil med obema omenjenima institucijama podpisan prvi sporazum o sodelovanju v tej obliki. Do leta 2014 je svetovalnica delovala interaktivno, med letoma 2014 in 2022 pa le z vzdrževanjem dostopa do obstoječih vsebin.

K ponovni interaktivni vzpostavitvi projekta sta se decembra 2022 s Sporazumom zavezala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in dekan Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani prof. dr. Mirko Pečarič.

Upravna svetovalnica v sklopu upravne stroke in znanosti pri svojem nadaljnjem razvoju sledi multidisciplinarnemu povezovanju znanstvenih ved prava, informatike, organizacije in drugih.

Spletni portal Upravna svetovalnica najdemo na strani Fakultete za upravo.