Skoči do osrednje vsebine

Poročanje o izvozu blaga z dvojno rabo odslej elektronsko

Obveščamo vas, da se od letošnjega leta naprej poročila o prvi uporabi in izvozu blaga z dvojno rabo v skladu s Splošnim izvoznim dovoljenjem Unije za leto 2023 in naprej vlagajo preko novega elektronskega sistema E-Licensing. Ta prehod na elektronsko poročanje bo omogočil bolj učinkovit in enostaven postopek za izvoznike.

Poročila se letos tako prvič vlagajo preko E-Licensing sistema, zato vas prosimo, da ne pošiljate papirnatih verzij. Da boste lahko vnesli poročilo, boste morali ustvariti račun EU LOGIN, s katerim se boste prijavili v sistem E-Licensing. Prvi korak bo registracija izvoznika, kar pomeni, da boste morali registrirati svoje podjetje. Ko bo registracija uspešno zaključena, boste lahko začeli uporabljati E-Licensing, kar vključuje vlaganje vlog za izdajo izvoznih dovoljenj in poročil.

Pri Splošnih izvoznih dovoljenjih bo potrebno vložiti vlogo za izdajo potrdila o uporabi teh dovoljenj. V vlogi boste izbrali samo izvozno dovoljenje, ki ga uporabljate (na primer EU001). Ko boste prejeli omenjeno potrdilo, boste lahko oddajali tudi poročila.

Vloga za izdajo potrdila o uporabi splošnih izvoznih dovoljenj je potrebno oddati samo enkrat in nima roka veljavnosti. O izvozu pa se poroča dvakrat letno, in sicer:

  • do 15. julija za prvo polovico leta in
  • do 15. januarja za drugo polovico predhodnega leta.

Da bi vam olajšali postopek, smo pripravili priročnik in navodila za uporabo sistema e-Lincensing.

Navodila za uporabo sistema E-Licensing za blago z dvojno rabo