Skoči do osrednje vsebine

Ministra Poklukar in Nešić za krepitev sodelovanja med prijateljskima državama

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je na delovnem obisku v Sarajevu sestal z ministrom za varnost Bosne in Hercegovine Nenadom Nešićem.

Ministra sta se strinjala, da bosta še dodatno krepila sodelovanje med prijateljskima državama na področju notranjih zadev.

Kot je povedal minister Poklukar, je bil delovni obisk v prvi vrsti podpora Slovenije Bosni in Hercegovini na poti v Evropsko unijo in Severno-atlantsko zavezništvo (angleško NATO – North Atlantic treaty organization). Srečanje, ki je bilo konstruktivno in poglobljeno, pa sta ministra namenila tudi pogovorom o aktualnih varnostnih izzivih v regiji. »Vsem nam je najpomembnejše, da so Bosna in Hercegovina, Slovenija, regija Zahodnega Balkana in celotna Evropska unija varne,« je poudaril.

Minister Poklukar je predstavil migracijske razmere v Sloveniji in Evropski uniji. V Sloveniji, ki je za migrante tranzitna država, se soočamo s sekundarnimi migracijami, ki jih vodijo kriminalne združbe in posamezniki. Po vstopu Hrvaške v schengensko območje v Sloveniji opažamo nove trende v migracijski poti, ki se je preusmerila in skoncentrirala predvsem na cestne in železniške povezave, zato tudi mobilne policijske enote večinoma delujejo na pomembnejših cestnih povezavah, železniških in avtobusnih postajah ter drugih mestih.

Menimo, da je za učinkovito upravljanje z migracijami treba polno izkoristiti okrepljene mandate agencij Evropske unije. V tej luči spodbujamo sklepanje sporazumov med agencijami in partnerskimi državami. Upamo na čimprejšnji začetek pogajanj o statusnem sporazumu med Evropsko mejno in obalno stražo (Frontex) in Bosno in Hercegovino. Če bo v prihodnje Frontex vzpostavil misijo v Bosni in Hercegovini, je v njej po Poklukarjevih besedah pripravljena sodelovati tudi Slovenija.

Dotaknila sta se tudi vizumske politike. Strinjala sta se, da je treba zajeziti migracije zlasti iz tistih držav, ki zlorabljajo brezvizumski režim za to, da nato iz držav Zahodnega Balkana na nedovoljen način vstopajo v države Evropske unije. Minister Nešić je zagotovil, da bodo pregledali trenutno veljavne sporazume, da tovrstne prakse preprečijo v največji možni meri.

Govorila sta tudi o policijskem sodelovanju, ki je zelo dobro. Ob tem je minister Poklukar čestital kolegu Nešiću za dogovor o sodelovanju z Europolom, ki je za državo velikega pomena.

Minister Poklukar je kolega ministra Nešića povabil na uradni delovni obisk jeseni v Sloveniji in se zahvalil za gostoljubje.