Skoči do osrednje vsebine

Varnost v podatkovnih centrih je ključnega pomena

V času pospešene digitalizacije je informacijski sistem postal jedro in ključni del slehernega podjetja. Naj gre za proizvodno ali storitveno podjetje, za javno ustanovo ali zavod: z digitalizacijo poslovnih procesov se njihovo izvajanje vse bolj seli v digitalno okolje.
dr. Aida Kamišalić Latifić nagovarja navzoče

dr. Aida Kamišalić Latifić nagovarja navzoče

Pri takšnem poslovanju je nemoteno delovanje informacijske infrastrukture ključnega pomena, kar pomeni, da so podjetja življenjsko odvisna od delovanja računalniških centrov, v katerih je informacijska infrastruktura nameščena. Pri tem je popolnoma nepomembno ali imajo podjetja lastne računalniške centre ali njihove storitve najemajo pri zunanjih ponudnikih. Konferenca Data center 2023 je bila tudi letos aktualna in inovativna. Ponudila je pregled, kakšna je slovenska realnost v računalniških centrih, katere tehnologije so dozorele za uporabo in kako uspešno so jih implementirala slovenska podjetja. 

Na njej je državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić v uvodnem nagovoru spomnila, da ministrstvo upravlja podatkovni center, v katerem je nameščena oprema za državni računalniški oblak (DRO).

DRO je postavljen na lokaciji na Tržaški ulici v Ljubljani in rezervni podatkovni center na lokaciji Pošte Slovenije v Mariboru. Poleg Pošte, s katero uspešno sodelujemo že več let, sodelujemo tudi s slovenskimi podjetji pri upravljanju in vzdrževanju oskrbe infrastrukture primarnega podatkovnega centra v Ljubljani, pa tudi pri prenovah oskrbne infrastrukture našega centra in podatkovnih centrov drugih državnih organov. Sodelovanje s slovenskimi podjetji prinaša koristi tako nam kot tudi ponudnikom storitev, saj s sodelovanjem zagotavljamo delovna mesta za visoko izobražen tehnični kader in tudi reference podjetij in se zavezala: »Pozorno spremljamo moderne smernice v razvoju, izgradnji in vzdrževanju oskrbne infrastrukture podatkovnih centrov. V načrtu je že nov projekt DRO.Next, ki bo temeljil na najsodobnejših strojnih in sistemskih programskih rešitvah, ki bodo omogočale avtomatizacijo in orkestracijo ter tržnico storitev.«

Sodobni podatkovni centri so ključni gradniki digitalne infrastrukture in igrajo pomembno vlogo pri podpori sodobnih tehnologij, kot so obdelava velepodatkov, umetna inteligenca, internet stvari in oblačne storitve, omogočajo tudi delovanje spletnih storitev, socialnih omrežij, elektronskega bančništva in številnih drugih tehnoloških inovacij. In prav iz tega razloga, jim moramo nameniti kar največ pozornosti, saj so v naših vsakdanjih življenjih zelo pomembni. Glavni namen podatkovnih centrov je namreč zagotoviti zanesljivo delovanje informacijskih sistemov, omogočiti hiter dostop do podatkov ter zagotoviti visoko stopnjo varnosti in zaščite.