Skoči do osrednje vsebine

Usmerjamo digitalni in zeleni prehod

Z nastopom nove vlade smo prvič v zgodovini slovenske države dobili tudi samostojno ministrstvo za najbolj napredno panogo, digitalizacijo. V vladi smo zanesljiv partner, ki z digitalnim in zelenim prehodom suvereno trasira pot naše družbe in gospodarstva v zahtevnem razvojnem obdobju.

Ključni dosežki Ministrstva za digitalno preobrazbo ob prvi obletnici Vlade RS

Digitalna Slovenija: Marca letos je vlada sprejela Krovno strategijo digitalne preobrazbe Slovenije do leta 2030, v kateri so predvidene usmeritve in cilji s kazalniki za odpravo največjih razvojnih vrzeli za hitrejši razvoj digitalne preobrazbe na vseh področjih, od gigabitne infrastrukture do digitalne preobrazbe gospodarstva, digitalnih javnih storitev, naprednih digitalnih tehnologij, kibernetske varnosti in digitalne vključenosti ter povezanih vsebin, kot so podporna okolja in zeleni prehod.

ZSDV-A: Marca letos je bil sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV-A), ki je odpravil ključne pomanjkljivosti ter diskriminacijo dotedanjega zakona.

Gigabitna infrastruktura: Sprejet je bil Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030, ki določa ambiciozne cilje glede zmanjševanja digitalnega razkoraka na področju povezljivosti.

ZEKom-2: Sprejet je bil Zakon o elektronskih komunikacijah ZEKom-2 (rok je bil december 2020) in pripravljena je bila vrsta podzakonskih aktov, ki se med drugim nanašajo na zagotavljanje univerzalne storitve dostop do interneta in omrežnih priključnih točk s prednostjo.

Akt o digitalnih storitvah: Posvet o uveljavitvi Akta o digitalnih storitvah, ki določa obveznosti za posredniške spletne platforme, med katerimi spadajo tudi družbena omrežja.

Usposabljanja in ozaveščanje: Zasnova in izvedba spletnih kampanj in javnega natečaja za mlade na temo sovražnega govora (kampanja je preko različnih spletnih socialnih omrežij dosegla več kot 337.000 ljudi),

Delavnice: Izvedba delavnic za mlade in otroke za dvig digitalne pismenosti in razvoj digitalnih kompetenc (Skoraj 80.000 ogledov spletnih delavnic, rešenih pa je bilo preko 38.000 kvizov za preverjanje znanja).

Računalniška oprema: V lanskem letu smo zagotovili 2 milijona evrov za nakup računalniške opreme za osnovne in srednje šole in z novelo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV-A) poskrbeli za zakonsko podlago za vzpostavitev Mehanizma za izposojo računalniške opreme, ki bo operativen v začetku leta 2024.

Javni razpisi in naročila na področju digitalne vključenosti: Poleg izvedbe javnega naročila Spodbujanje uporabe odprtih podatkov smo objavili javni naročili za usposabljanja na področju digitalnih kompetenc za starejše na ruralnih območjih (Mobilni heroji) ter objavili Javni razpis za sofinanciranje usposabljanj otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev. V pripravi je še več javnih naročil in razpisov za dvig digitalnih kompetenc prebivalk in prebivalcev Slovenije, med njimi tudi za usposabljanje žensk na področjih IKT, ter za krepitev digitalnih kompetenc odraslih.

Umetna inteligenca: Promocija ter izvajanje Nacionalnega programa spodbujanja razvoja in uporabe umetne inteligence v Sloveniji do leta 2025 (NpUI). Ustanovitev medresorske delovne skupine za usmerjanje razvoja jezikovnih virov in tehnologij. Prenova predloga stališča RS do Akta o umetni inteligenci.

Polprevodniki: Koordinacija Ministrstva digitalno preobrazbo, Ministrstva za vzgojo in izobraževanje in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport na temo usklajenega ukrepanja pri spodbujanju gospodarstva in raziskovalnih organizacij za načrtovanje, razvoj in izdelavo polprevodnikov, ki so ena najaktualnejših tem svetovnega gospodarstva. V okviru evropskega Akta o čipih se je 18 partnerjev, med njimi tudi Univerze v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici, Institut Jožef Stefan ter številna podjetja, povezalo za sodelovanje v kompetenčnem centru na področju polprevodniških tehnologij, maja letos pa so slovenski partnerji gostili predstavnike evropske komisije na posvetu o polprevodnikih, kjer so predstavili velike izkušnje, znanje in praktično usposobljenost slovenskih strokovnjakov.

Decentralizacija: Del Ministrstva za digitalno preobrazbo deluje tudi v Mariboru.

Informatika: Ministrstvo za digitalno preobrazbo je letos prvič soorganiziralo tradicionalne Dneve slovenske informatike v Portorožu.

Odpravljanje »belih lis«: V okviru sofinanciranja gradnje odprtih širokopasovnih omrežij na območjih, kjer ustrezna širokopasovna infrastruktura še ne obstaja in tudi ni tržnega interesa za njeno gradnjo, je bil v okviru projektov t.i. GOŠO 4 in GOŠO 5 urejen dostop do širokopasovnega omrežja 3198 gospodinjstvom. Če bo šlo po načrtih, bo v letu 2023 z državnim sofinanciranjem omogočen širokopasovni dostop naslednje generacije preko 15.000 gospodinjstvom.

Elektronska osebna izkaznica: Strateške prioritete razvoja digitalnih storitev predvidevajo dodatno povečanje dostopnosti ključnih javnih storitev na spletu, da bodo storitve tudi dejansko uporabljane in da bodo uporabniki za te namene uporabljali digitalno identiteto. Med takimi projekti so tudi rešitve za uporabo elektronske osebne izkaznice, za katero je Slovenija prejela priznanja tudi v mednarodni skupnosti, državljanom in drugim uporabnikom pa je na voljo vrsta novih vlog in drugih storitev na portalih eUprava in SPOT. Elektronska osebna izkaznica se lahko uporablja tudi za namene zdravstvenega zavarovanja. Z njo pa bomo lahko slovenski državljani najkasneje v 1 letu dostopali do elektronskih storitev javnega sektorja v vseh drugih državah Evrope.

Upravljanje z dokumenti: Nadgrajujejo in dopolnjujejo različne storitve, ki jih pri svojem poslovanju uporabljajo organi (sistem elektronskega vročanja, orodja za poslovno inteligenco, SI-PASS, Centralni besednjak in drugi), poteka pa tudi migracija različnih organov (predvsem tistih, ki so se z reorganizacijo vlade preoblikovali oziroma na novo ustanovili) na centralno strežniško platformo, prehod na sodobnejše orodja za sporočanje in sodelovanje ter uporabo skupnih orodij za upravljanje z dokumenti.

Evropska digitalna inovacijska središča: Izbor dveh Evropskih digitalnih inovacijskih stičišč (EDIH) s sedežem v Sloveniji za sofinanciranje iz programa DIGITAL (in podelitev certifikata odličnosti tretjemu EDIH-u s sedežem v Sloveniji).

Forum WSIS: Prvo predsedovanje Slovenije Svetovnemu forumu o informacijski družbi World Summit on the Information Society (angleško WSIS) 2023 v okviru Mednarodne telekomunikacijske zveze (angleško International Telecommunication Union – ITU).

Nov podkast Digitalna Slovenija: Vsako drugo sredo objavljamo nov podkast Digitalna Slovenija o življenju z novimi tehnologijami, namenjen spodbujanju uporabe informacijskih tehnologij.

 Hvaležni bomo, da nam pošljete tudi kakšno pobudo, idejo, da bomo skupaj naredili svet še boljši. eUprava - Oddajte pobudo ali kritiko (gov.si)

Infografika z dosežki Ministrstva za digitalno preobrazbo ob prvi obletnici vlade

Dosežki MDP | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo