Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. maja 2023

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.14 sta v Paki pri Velenju, občina Velenje, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Velenje, ki so ju oskrbeli na kraju.  

Ob 18.10 sta v Logarski dolini, občina Solčava, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Velenje.

Izpostava Koper

Ob 22.10 se je na primorski avtocesti v predoru Dekani, občina Koper, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na kolesa in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Maribor

Ob 20.07 sta v naselju Jurovski Dol, občina Šentilj, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.38 sta v Gregorčičevi ulici v Idriji trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odstranili poškodovani vozili in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi lažje poškodovanega motorista.

Ob 15.49 se je na lokalni makadamski cesti med turistično kmetijo Abram in vrhom Nanosa, občina Vipava, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina.

Izpostava Postojna

Ob 18.49 sta se na avtocesti Senožeče–Razdrto, občina Senožeče, trčili osebni vozili. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe ter delavcem DARS-a in policiji. Reševalci NMP Sežana so na kraju oskrbeli eno poškodovano osebo.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.05 sta v Lozicah, občina Kanal ob Soči, trčila vlak in osebno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 1.05 je v Celju na tovorni postaji zagorel vagon s premogom. Gasilci PGE Celje so požar pogasili in s termovizijsko kamero preventivno pregledali ostale vlakovne kompozicije.

Izpostava Koper

Ob 17.18 je na Šmarski cesti v Kopru zagorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, so požar pogasili mimoidoči, gasilci pa so opravili strokovni ogled vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.42 je na železniški postaji Podvelka zagorelo na podvozju potniškega vlaka. Gasilci PGD Brezno-Podvelka, Ožbalt in Radlje ob Dravi so pomagali evakuirati potnike in nato pogasili ogenj. Iz vlaka je iztekalo tudi gorivo, ki so ga gasilci prestregli in preprečili nadaljnje iztekanje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.30 je v vasi Cerej, občina Koper, zaradi odloženega pepela zagorel kup vejevja. Gasilci PGD Hrvatini so pogasili požar na površini 3 kvadratne metre.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 10.07 so na območju naselja Spodnji Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Spodnji Brnik nudili pomoč drugim službam pri odkrivanju izvora izteka fekalij v potok. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.48 sta v bližini Nove vasi v občini Miren - Kostanjevica pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Notranjske regije na varno odstranila topovski vžigalnik mase 0,2 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 10.34 je v okolici zaselka Vinišče pri Renčah v občini Renče - Vogrsko občan med košnjo našel NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so na varno odstranili 3 kose neeksplodiranih ubojnih sredstev skupne mase 19,4 kg italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.59 je v bližini Ajševice, občina Nova Gorica, občan pri delu v gozdu našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila 5 kosov NUS skupne mase 53,51 kg.

Izpostava Postojna

Ob 9.10 je v gozdu pri hribu Trešnja ravan, občina Postojna, lovec našel topovsko granato kalibra 155 mm iz obdobja po letu 1991. Nevarno najdbo sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 23.39 so v Arji vasi, občina Žalec, gasilci PGD Arja vas nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 6.28 so na Krajnčičevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe. Reševalci NMP so obolelo osebo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Maribor, gasilci pa so nudili pomoč pri prenosu osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.30 so v reki Muri med naseljema Ižakovci in Melinci, občina Beltinci, našli utopljeno osebo. Gasilci PGD Melinci so s pomočjo čolna truplo utopljenca prepeljali na brežino in ga predali pristojnim službam.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.19 so v Ulici XXX. divizije v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica nudili pomoč onemogli osebi.

Izpostava Postojna

Ob 22.19 so v naselju Križ, občina Sežana, gasilci ZGRS Sežana nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/