Skoči do osrednje vsebine

Dan Save – Živimo z naravo

Leta 2007 je bil 1. junij proglašen za Dan reke Save, ki ga obeležujejo štiri države pogodbenice Okvirnega sporazuma o Savskem bazenu, in sicer Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Srbija.
Reka Sava

Reka Sava | Avtor: Sokol Arso, Štefka Krivec

Od skupno 947 kilometrov (km), kar 221 km Save teče skozi Slovenijo in velja za najdaljšo slovensko reko. Reka Sava s svojo prisotnostjo omogoča razvoj gospodarskih aktivnosti, regionalnega povezovanja med narodi in na ta način prispeva k boljšemu stanju voda ter predvsem večji kvaliteti življenja prebivalcev, še zlasti živečih ob reki Savi. Dan Save obeležujemo z organiziranjem številnih dogodkov, s katerimi se promovira pomen reke Save, njena visoka ekološka vrednost in družbeno-ekonomski potencial ter pomen čezmejnega sodelovanja in dogovorov o glavnih oblikah koriščenja in zaščite voda v celotnem porečju reke Save.

Dan Save praznujemo s posebnim poudarkom na vključevanju mladih pri odgovornem ravnanje z vodnimi viri v mednarodnem porečju. Letošnja tema Živimo z naravo je bila tudi bila vodilna tema razpisa Mednarodne komisije za Savski bazen (MKSB), ki je namenjen vsem šolam v mednarodnem porečju Save. Namen razpisa je  pridobiti poglede mladih v zvezi z okolju prijaznimi ureditvami  ravnanja z vodnimi viri.

Predlogi mladih bodo podrobneje predstavljeni na zasedanju Parlamenta mladih savskega bazena, ki bo septembra letos zasedal v Ljubljani.