Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek na zasedanju skupine V4+4 in Španije v Bratislavi

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek se je v Bratislavi udeležil neformalnega zasedanja kohezijskih ministrov članic skupine V4+4 in Španije.

Udeleženci na zasedanju skupine V4+4 in Španije v Bratislavi

Udeleženci na zasedanju skupine V4+4 in Španije v Bratislave | Avtor: MKRR

1 / 2

V razpravi o evropski kohezijski politiki po letu 2027 je poudaril pomen močne kohezijske politike za evropske regije ter njene temeljne vloge pri krepitvi socialne, gospodarske in ekonomske kohezije EU. "Fleksibilnost evropske kohezijske politike je dobrodošla, vendar ne sme škoditi njenemu osnovnemu namenu", je dejal minister Jevšek.

Pri načrtovanju in izvajanju kohezijske politike je izpostavil potrebo po kombiniranju pristopov "od spodaj navzgor" in "od zgoraj navzdol", saj je za uspešno izvajanje kohezijske politike ključno, da se ob EU in nacionalnih ciljih upoštevajo potrebe in izzivi regij ter lokalnih okolij.

Ob tem je minister Jevšek poudaril, "da digitalni in zeleni prehod ne sme nobene regije pustiti zadaj". Po njegovih besedah si bo Slovenija prizadevala, da omenjene spremembe ne bodo poglobile razkoraka med kohezijskimi regijami in območji znotraj regij, ki se srečujejo s strukturnimi izzivi, kot so denimo podeželska in gorska območja ter območja v industrijskem prehodu.