Skoči do osrednje vsebine

Severni krak tretje razvojne osi bo dokončan junija 2028

Po večmesečnem usklajevanju je ministrica Alenka Bratušek danes, po sestanku z vodstvom družbe Dars in župani občin na območju severnega dela tretje razvojne osi, javnosti predstavila terminski načrt izgradnje tega pomembnega infrastrukturnega projekta, ki ga je strokovno preveril tudi mednarodno priznani projektant Marjan Pipenbaher.
Ministrica Alenka Bratušek ter mednarodno priznani projektant  inženir Marjan Pipenbaher

Novinarska konferenca o gradnji 3. razvojne osi | Avtor: Ministrstvo za infrastrukturo

Severni del bo tako dokončan pol leta prej, kot je doslej napovedoval investitor, družba Dars, je sporočila ministrica. Na novinarski konferenci po sestanku so sodelovali še predsednik uprave družbe Dars Valentin Hajdinjak, župan občine Prevalje Matic Tasič, ki je tudi predsednik koordinacijskega odbora za izgradnjo ter priznani inženir in projektant Marjan Pipenbaher.  

Osvežena časovnica sledi dodatni zunanji strokovni recenziji tehnološko najzahtevnejših odsekov. To je Dars opravil v sodelovanju s priznanim projektantom Pipenbaherjem. "Naredili bomo vse, da bo terminski plan držal, žal pa ne moremo vplivati na pritožbe, ki se vlagajo po izdaji gradbenih dovoljenj, kar podaljšuje izgradnjo tega odseka, je dejala ministrica Bratušek.

Na to je opozoril tudi predsednik uprave Darsa Hajdinjak. Kot je dejal, je projektiranje ves čas pod nadzorom Darsa in v tem delu ne prihaja do zamud. Te so po njegovih besedah nastale med pridobivanjem dovoljenj, na te postopke pa Dars ali infrastrukturno ministrstvo nista mogla vplivati. Odgovornost za slednje časovnici lahko prevzamejo le v fazi od pravnomočnosti gradbenega dovoljenja naprej. Dodatna strokovna recenzija inženirja Pipenbaherja je pokazala, da so gradbeni roki postavljeni realno.

"S takšnim terminskim načrtom nismo zadovoljni, a dejstvo je, da ne moremo hitreje nadoknaditi vsega za nazaj," je ocenil župan Občine Prevalje in predsednik odbora za gradnjo tretje razvojne osi Matic Tasič. Strokovnemu mnenju ne morejo oporekati, bodo pa pozorno spremljali, ali pri delih morda prihaja do zamud, je napovedal. Izkušnje namreč kažejo, da je težko zaupati rokom, ki jih napovejo gradbena podjetja, je poudaril.