Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko na podelitvi plaket pivo odlične kakovosti 2023

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je udeležila slovesne podelitve plaket »Pivo odlične kakovosti 2023«. V sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije je Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij že tretje leto zapored izvedla senzorično ocenjevanje piva.
Skupinska fotografija udeležencev slovesnosti, med njimi ministrica Šinko.

Ministrica Irena Šinko skupaj z dobitniki nagrade. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Senzorično ocenjevanje piva je namenjeno vsem podjetjem, ki varijo pivo in ga tržijo na slovenskem trgu. Glavni namen je, da se poveže in nadgradi znanje senzorike piva in da se nagradi ter izpostavi piva odlične kakovosti.

Ministrica Irena Šinko je v nagovoru poudarila, da sta v Sloveniji pivovarstvo in hmeljarstvo med seboj tesno povezana. »Ne smemo pozabiti, da je hmeljarstvo ena od najbolj prepoznavnih pokrajinskih značilnosti in dejavnosti v Spodnji Savinjski dolini. Pivovarstvo tako posega na več sektorjev: kmetijski, gostinski, trgovinski, kar posledično pomeni nova delovna mesta in razvoj«. V nadaljevanju je ministrica izpostavila, da na ministrstvu dajemo velik poudarek uvajanju kratkih dobavnih verig. »To je pomembno tudi z okoljskega vidika, saj manj transporta hrane pomeni manj onesnaževanja okolja zaradi prometa«. Opozorila je tudi na pomen krepitve sodelovanja kmetov, živilskopredelovalne industrije, horeca sektorja in trgovcev s povezovanjem v bolj trdne verige je s tega vidika nujno. »S skrajšanjem dobavnih verig se zagotavlja regionalno, lokalno in trajnostno pridelano slovensko hrano«.

Ob koncu je ministrica izpostavila pomen promocije in pivovarje povabila, da se vpišejo na Zemljevid lokalnih ponudnikov ter na ta način še okrepijo svojo promocijo. »Na spletni strani Naša super hrana smo vzpostavili tudi Zemljevid lokalne hrane, ki omogoča vsem lokalnih kmetovalcem in pridelovalcem, da svojo ponudbo pridelkov in lokalne hrane brezplačno promovirajo tudi na Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Trenutno se na zemljevidu predstavlja preko 800 lokalnih kmetij in podjetij«.

Na današnjem dogodku so podelili tudi plakete, nagrajeni izdelki pa nosijo znak »Pivo odlične kakovosti«. Na letošnji razpis je prispelo 36 izdelkov, od tega jih je zlata priznanja prejelo 18. Nagrajena podjetja so bila: Frizi beer, Pivovarna Zajc, Pivovarna Haler, Pivovarna Laško Union, Savinjska pivovarna Clef, Pivovarna Mahnič in Time Brewery proizvodnja piva.