Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko na otvoritvi 51. tedna cvička

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je udeležila uradne otvoritve 51. Tedna cvička.
Ministrica in predsednik sedita na kočiji in se vozita.

Ministrica Irena Šinko in predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Na Glavnem trgu v Novem mestu je včeraj potekala uradna otvoritev 51. tedna cvička. Slavnostna govornica je bila ministrica Irena Šinko. V svojem nagovoru je poudarila pomen dogodka, ki pomembno povezuje društva na področju pridelave tega dolenjskega posebneža. »Pri promociji pridelanih vin poudarjate vsebino njihovih geografskih označb, pomen tradicionalnega poimenovanja vina ter njegovega zaščitenega geografskega porekla – vse, kar pravzaprav Cviček že ima.« Nadalje je poudarila, da je Slovenija ponosna vinorodna dežela, pridelava vina pa ima tako gospodarski kot kulturni pomen. »Če se Slovenija ne more primerjati z vinskimi velesilami, vsaj ne po pridelanih količinah vina, pa se lahko postavimo ob bok najboljšim z vrhunsko kakovostjo, kar med drugim dokazujejo številna priznanja na evropskih in svetovnih ocenjevanjih. Tako tudi letošnji Festival Cvička skupaj z vsemi spremljevalnimi dogodki predstavlja pomemben del zagotavljanja kvalitete slovenskih vin in hkrati spodbujanja kulture zmernega pitja kakovostnih vin.«

Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je izrazil zadovoljstvo, da jubilejni Teden cvička poteka spet v dolenjski prestolnici in da je postal iz leta v leto bolj množičen in prepoznavni praznik dolenjskih vinogradnikov. Udeležence je nagovoril tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

Dogodek se je začel s povorko 32 vinogradniških društev dolenjske zveze vinogradnikov, kjer se je preko tisoč vinogradnikov podalo v mesto – najprej konjeniki z zastavami, nato praporščaki vinogradniških društev, novomeške mažoretke v zaključku pa vinogradniki v društvenih opravah ter godbeniki iz različnih krajev. Okronali so tudi novega kralja cvička Marjana Jeleniča in razglasili novega ambasadorja cvička Francija Smrekarja.