Skoči do osrednje vsebine

Za letni program športa največ sredstev do sedaj – 38,4 milijona evrov

Strokovni svet Republike Slovenije za šport je na današnji tretji redni seji Sveta potrdil povečanje sredstev za izvajanje Letnega programa za šport 2023 v višini pet milijonov evrov. Državni sekretar Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport mag. Dejan Židan je napovedal tudi dodatna 2,8 milijona evrov sredstev, ki jih bo ministrstvo z razporejanjem sredstev zagotovilo v naslednjih tednih.

Sredstva za športne politike bodo tako zgodovinsko visoka in bodo znašala več kot 41 milijonov evrov. Slovenski šport bo na ta način v letu 2023 lahko uspešno izvedel ključne programske in razvojne naloge ter zagotovil izboljšane pogoje za zagotavljanje potreb za investicije v športno infrastrukturo.

Poleg potrditve zapisnikov prejšnjih sej Strokovnega sveta RS za šport, so člani uskladili in sprejeli mnenje k dopolnitvi Letnega programa športa v Republiki Sloveniji za leto 2023. »Kar smo ob prevzemu področja športa obljubili, bomo uresničili,« je uvodoma dejal mag. Židan. »Iz politike za intervencijo gospodarstvu smo včeraj z rebalansom proračuna za 2023, ki ga je Državni zbor sprejel, prenesli 5 milijonov evrov na politiko športa.« Tako je Svet danes potrdil, da Letni program športa za leto 2023 tako vsebuje ukrepe v vrednosti 38,4 milijona evrov.

Državni sekretar Židan pa napoveduje, da to ni edina prerazporeditev v dobro športa. »Takoj, ko bo rebalans funkcionalen, bomo šli v novo prerazporeditev in na šport prenesli dodatna 2,8 milijona evrov in dosegli 41,2 milijona evrov za politike športa.« Člani Sveta so povečanje sredstev pohvalili ter se zahvalili za zelo plodno sodelovanje v prvih mesecih, ko je šport pod okriljem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Predsednik Sveta Uroš Mohorič je priznal, da je obseg sredstev Letnega programa športa na nacionalni ravni v primerjavi s preteklimi leti res višji in je dosegel najvišjo vrednost v zgodovini samostojne države. »S tem sistem javnega financiranja športa na nacionalni ravni skuša slediti potrebam športa,« je povedal, a opozoril: »V kolikor želimo zasledovati cilje športa in zagotoviti uspešno ter učinkovito delovanje nosilcev športnih dejavnosti pa bo v prihodnosti potrebno zagotavljati še bistveno več javnih sredstev.« Obenem predsednik Sveta vidi nujnost uvedbe dodatnih statusnih prilagoditev vsem v šport vključenim subjektom – tako na nacionalni kot lokalni ravni. »Le tako se bomo približali podpori športa kot jo poznajo v evropsko primerljivih državah.«

V uvodnih točkah je Svet potrdil zapisnike preteklih sej Sveta, ki so bile izvedene v letu 2023. Potrdil je tudi tehnične spremembe in dopolnitve k dokumentu Pogojev, pravil in kriterijev za registriranje in kategoriziranje športnikov v Republiki Sloveniji. Predsednik Sveta Uroš Mohorič je napovedal, da se bo še v juniju oblikovala tudi delovna skupina oziroma komisija za revizijo omenjenega pravilnika, ki se bo ukvarjala tudi s prenovo starostnih omejitev kot pogoja za pridobitev naziva registriranega športnika, kar je tudi osnova za oblikovanje tekmovalnih skupin.

Prav tako je Svet ministrstvo pozval, da vlagatelje kandidatur za organizacijo štirih velikih mednarodnih športnih prireditev zaprosi za dopolnitev vlog v skladu z zakonodajo.