Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra za finance in evropskega komisarja za proračun

Minister za finance Klemen Boštjančič je sprejel evropskega komisarja za proračun in upravo Johannesa Hahna, ki je na turneji po državah članicah. Z ministrom sta izmenjala poglede o načrtovanem vmesnem pregledu in reviziji večletnega finančnega okvira.
Minister za finance Boštjančič se rokuje z evropskim komisarjem Johannesom Hahnom

Minister Boštjančič in evropski komisar Hahn | Avtor: EU/Jure Makovec

Komisar je uvodoma pojasnil glavne razloge za vmesni pregled in revizijo, ki so pomoč Ukrajini, inflacija, naraščajoče obrestne mere ter ideja evropskega sklada za suverenost, ki naj bi financiral investicije v ključne tehnologije. Evropska komisija si pri tem želi čim bolj izkoristiti obstoječe strukture, ob čemer ne bi posegala v sredstva za kohezijo in kmetijstvo. Komisar Hahn je med drugim opozoril na naraščajoče stroške za administracijo Evropske unije zaradi inflacije. Glede sredstev, namenjenih Ukrajini, je poudaril, da je poleg financiranja tekočih potreb Ukrajine treba začeti razmišljati tudi o fazi, ko bo potekala obnova države.

Sogovornika sta se dotaknila tudi izvajanja Načrta za okrevanje in odpornost. Minister je ob tem izpostavil pomen večje prožnosti pri izvajanju in apeliral na razumevanje  Evropske komisije pri tem. Opozoril je še na izzive, ki jih za države članice, tudi za Slovenijo, predstavlja ponovna uvedba fiskalnih pravil. Slednje bo vplivalo tudi na pogovore o vmesnem pregledu večletnega finančnega okvira. Poleg tega je minister izpostavil pomen prihodkov sheme trgovanja s pravicami do emisij toplogrednih plinov na območju Evropske unije za proračun Republike Slovenije, ki so eden glavnih virov financiranja zelenega prehoda pri nas. Zaradi navedenega je Slovenija zadržana do predloga o preusmeritvi večjega deleža teh sredstev v proračun Evropske unije.