Skoči do osrednje vsebine

Sestanek skupnega odbora za upravljanje UNESCO bukovih gozdov Evrope

Mag. Suzana Zupanc Hrastar z Ministrstva za naravne vire in prostor se je z Miho Varga iz Zavoda za gozdove Slovenije udeležila sestanka skupnega odbora za upravljanje starodavnih in prvobitnih bukovih gozdov Karpatov in drugih regij Evrope bukovih gozdov Evrope.

Na sestanku, ki je potekal od 24. do o 26. maja v italijanskem mestecu Pescasseroli, znotraj Narodnega parka Abruzzo, Lazio in Molise, so bili prisotni predstavniki držav Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Francije, Nemčije, Italije, Poljske, Slovaške, Slovenije, Španije, Švice in Ukrajine.

Evropska oziroma navadna bukev se je zaradi sposobnosti prilagoditve po zadnji ledeni dobi iz zatočišč uspešno razširila po vsej Evropi. Slovenija je v družbi 18 držav na seznam svetovne dediščine vključila gozdna rezervata Pragozd Krokar, z nedotaknjenimi prvobitnimi bukovimi gozdovi, in Snežnik, primer bukovih gozdov na zgornji gozdni meji.

Ključna razprava na sestanku se je odvijala na temo ustanovitve stalnega sekretariata UNESCO (v angleščini The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization -UNESCO) bukovih gozdov Evrope, periodičnega poročila območja Svetovne dediščine bukovih gozdov, ki ga je treba oddati letošnje leto, priprave integriranega načrta upravljanja za celotno območje in priprave smernic za vplivno območje.