Skoči do osrednje vsebine

Na Dnevih medgeneracijskega sožitja s promocijo lokalnih rib

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) se je predstavilo na letošnjih Dnevih medgeneracijskega sožitja (24. in 25. maj), ki so potekali na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču.

Na razstavnem prostoru MKGP so se obiskovalci lahko seznanili z aktualnimi informacijami o slovenskem ribištvu, poskusili pa so lahko tudi različno pripravljene okusne lokalne ribe.

Promocija lokalnih rib in ribištva

Promocija lokalnih rib na Dnevih medgeneracijskega sožitja | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

MKGP posveča veliko pozornost ozaveščanju najširše javnosti o pomenu slovenskega ribiškega sektorja. Na razstavnem prostoru MKGP je bilo torej možno izvedeti vse o Evropskem skladu za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo 2021-2027 (ESPRA 2021-2027*), ki je ključni vir sofinanciranja sektorjev ribištva, akvakulture in predelave.

Na Dnevih medgeneracijskega sožitja pa so imeli obiskovalci priložnost okusiti tudi lokalne ribe, pripravljene na različne načine. Kuharji in pripravljavci dobrot so z marsikaterim obiskovalcem podelili okusne lokalne ribje recepte, ki so lahko tako dobra ideja za družinsko kosilo.

Lokalni ribji izdelki so pomemben vir prehrane, pogosto so tudi bolj trajnostni, kot uvoženi ribji izdelki. S promocijo, prodajo in uživanjem lokalnih ribjih izdelkov podpiramo lokalne ribiče in ribogojce. Kampanja MKGP »Najokusnejše zgodbe naših voda« želi opozoriti potrošnika ravno na to, da premisli pri nakupu oziroma izbiri in kadar je le mogoče, namenimo prednost lokalnim izdelkom.

*ESPRA 2021-2027 je finančni instrument, ki podpira trajnostni razvoj ribiškega sektorja v Evropski uniji. Zagotavlja financiranje različnih dejavnosti, vključno z razvojem trajnostnih ribiških praks, krepitvijo sektorja sladkovodne akvakulture, zaščito morskih ekosistemov in spodbujanjem trženja lokalnih ribjih izdelkov.