Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar z županom Macedonijem o varnostnih razmerah v Novem mestu

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je srečal z županom Mestne občine Novo mesto Gregorjem Macedonijem. Pogovarjala sta se predvsem o varnostni situaciji v občini v povezavi z romsko skupnostjo.

Ministrstvo za notranje zadeve in Policija že vrsto let aktivno (so)delujeta pri reševanju vprašanj, povezanih z romsko skupnostjo, je dejal minister Poklukar. V luči tega je vlada 18. maja 2023 za vodjo delovne skupine za obravnavo romske problematike imenovala državno sekretarko Helgo Dobrin. Člani delovne skupine so tudi župan Mestne občine Novo mesto Macedoni ter župani občin Kočevje, Črnomelj in Ribnica.

Zavedamo se, da je novomeška občina z vidika varnostno obremenjenih območij in gostote kriminalitete ena izmed najbolj varnostno obremenjenih občin jugovzhodne Slovenije, je povedal minister. Policija, zlasti Policijska postaja Novo mesto, v skladu z vsakoletnim načrtom kontinuirano opravlja naloge na območjih z večetničnimi skupnostmi. Med njimi so tudi ukrepi, s katerimi je mogoče v določeni meri preprečevati in sankcionirati odklonska ravnanja, ki pri okoliških prebivalcih vzbujajo občutek ogroženosti. Uspešnosti in učinkovitosti dela pa ni mogoče iskati samo v ukrepih policije, je poudaril Poklukar. Treba je namreč upoštevati tudi druge (še vedno neurejene) sistemske rešitve s področja šolstva, urbanizma, sociale in zaposlovanja.

Sestanek vodstva ministrstva in policije z županom Mestne občine Novo mesto. Sedijo za svetlo rjavo sejno mizo. Okrog sta beli steni z manjšimi fotografijami dela policije.

Sestanek vodstva ministrstva in policije z županom Mestne občine Novo mesto | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3