Skoči do osrednje vsebine

Boljša oskrba s pitno vodo za 30.000 prebivalcev

Minister za naravne vire Uroš Brežan je skupaj z županom nosilne občine projekta, Občine Cerklje na Gorenjskem, Francem Čebuljem, uporabi uradno predal nov krvavški vodovod.
Drugi z leve minister Brežan, tretji z leve župan Franc Čebulj pri rezanju traku

Drugi z leve minister Brežan, tretji z leve župan Franc Čebulj pri rezanju traku | Avtor: Janez Kotar

Minister Brežan je poudaril, »da je nemotena vodooskrba s čisto in kakovostno pitno vodo ena od prioritet našega ministrstva in vlade. Zaključek projekta Krvavškega vodovoda je pomemben mejnik na tej poti.« Izpostavil je, » da je krvavški vodovod ključen projekt oskrbe s pitno vodo na tem območju. Za nosilne občine Cerklje na Gorenjskem, mestne občine Kranj, občine Šenčur, občine Komenda ter občine Vodice in kot tak predstavlja vodovod pomemben mejnik v razvoju.»

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je v projektu sodelovalo v vlogi posredniškega organa in kot sofinancer iz kohezijskih sredstev iz obdobja 2014–2020. V tem okviru je bil zgrajen tudi Krvavški vodovod, ki mu je bilo dodeljeno kar 6 milijonov evrov kohezijskih sredstev. S pomočjo sredstev evropske kohezije politike in s pomočjo državnih sredstev ter ob sodelovanju vseh naštetih občin, je bilo v okviru tega projekta zgrajeno dobrih 24 kilometrov cevovodov, zajetje pitne vode, vodohram Taber kapacitete 800 m3, predvsem pa eden najsodobnejših objektov za pripravo pitne vode.

Minister je še poudaril, da je »vsa ta infrastruktura nujni pogoj za večjo zanesljivost in varnost oskrbe s pitno vodo ter za večjo učinkovitost upravljanja z vodovodnimi sistemi. Z izgradnjo infrastrukture, ki jo danes slovesno odpiramo, bo skoraj 30 tisoč prebivalcev naše države deležno boljše oskrbe s pitno vodo.«