Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh na srečanju z veleposlaniki EU na temo aktualnih izzivov digitalne preobrazbe

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh z veleposlaniki EU o aktualnih izzivih digitalne preobrazbe.
Srečanje z veleposlaniki

Srečanje z veleposlaniki

»Mednarodno sodelovanje mi je osebno zelo pomembno, saj se lahko ogromno naučimo z izmenjavo praks in izkušenj z drugimi evropskimi državami,« s temi besedami je ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh otvorila nagovor veleposlanikom. V nadaljevanju jim je predstavila vse projekte, s katerimi se Ministrstvo za digitalno preobrazbo trenutno ukvarja. Prvenstveno je izpostavila marca sprejeto strategijo Digitalna Slovenija 2030, ki zajema vse aktivnosti na področju digitalne preobrazbe naše države in je razdeljena na šest področij.

Prvo področje je gigabitna infrastruktura, ministrica je poudarila, da kljub temu da ima v Sloveniji trenutno dostop do interneta okoli 90 odstotkov državljanov, v tem primeru ne govorimo v hitrem internetu, »Na ministrstvu se nam zdi zelo pomembno, da bo imel vsak dostop do hitrega interneta,« je obrazložila ministrica. Drugo področje v strategiji je digitalna vključenost, ki zajema dostop do interneta, dostop do Informacijsko komunikacijskih tehnologij in dvigovanje digitalnih kompetenc. Slednjemu je namenjen projekt Mobilni heroji, mobilne enote, ki obiskujejo prvenstveno ruralna področja Slovenije in starejšim od 55 let pomagajo pri pridobivanju in izboljšanju digitalnih kompetenc. Tretje področje je digitalna preobrazba gospodarstva, »Gre sicer za strategijo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, a ker je naša strategija glavna za digitalizacijo v državi, smo se odločili v strategijo vključiti tudi njihove dosežke,« je razložila dr. Stojmenova Duh. Naslednje področje v sklopu Digitalne Slovenije 2030 je pot v pametno družbo 5.0, kjer je glavni poudarek na umetni inteligenci, predvsem kako si ljudje z njo lahko pomagajo. Digitalne javne storitve so predzadnja enota strategije, v sklopu katere je ministrica izpostavila zgolj nekaj projektov, kot so eUprava, biometrična osebna izkaznica, Upravna akademija itd. Zadnje področje nacionalne strategije za digitalizacijo pa je kibernetska varnost, »Za kibernetsko varnost v naši državi skrbi poseben urad (Urad vlade za informacijsko varnost) s katerim tesno sodelujemo.

Predstavitev ministrice dr. Stojmenove Duh je navdušila marsikaterega veleposlanika, saj so ji po uvodnem nagovoru zastavili ne malo vprašanj v katerih so se dotaknili vseh pomembnih tematik digitalizacije, od kibernetske varnosti, do zaščite otrok pred nasiljem na internetu in kako varno in učinkovito uporabljati umetno inteligenco.