Skoči do osrednje vsebine

30 let delovanja policijskih pogajalcev in mobilnih kriminalističnih oddelkov

V Vadbenem centru Gotenica smo s slovesnostjo obeležili 30 let obstoja in delovanja dveh, očem javnosti pogosto skritih, a nepogrešljivih policijskih delovnih področij. Svojo 30-letnico so praznovali policijski pogajalci in kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov.

Zbrane sta nagovorila minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić.

"V tem čudovitem, zelenem okolju Vadbenega centra Gotenica - z namenom tudi nekoliko odmaknjenem -, ste tudi sicer policijski pogajalci in mobilni kriminalistični oddelki redni gosti, saj se pogosto (tudi skupaj) zberete na usposabljanju in različnih vajah. Obe skupini, tako policijski pogajalci kot mobilni kriminalistični oddelki, sta posebni enoti v strukturi policije s širokim in dragocenim znanjem ter specifičnimi veščinami. V svojih vrstah združujeta odlične policijske in kriminalistične strokovnjake, ki so vrhunsko pripravljeni in usposobljeni za reševanje nevsakdanjih in kriznih situacij," je v svojem nagovoru povedal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Poklicna pot obeh enot začela se je začela v začetku 90. let prejšnjega stoletja in sovpada z nastankom samostojne države in slovenske policije. Prvo pogajanje, v katero so se vključili policijski pogajalci, je bilo leta 1993 na nekdanjem mejnem prehodu Fernetiči. "Mnogi med vami se boste še spomnili te zahtevne in težavne situacije, ko je tuji državljan, opasan z eksplozivom, zahteval, da se kaznujejo krivci za vojno na Balkanu. Pogajanja so trajala kar tri dni, a krizno stanje se je srečno in uspešno rešilo. Če potegnem vzporednico, so bile nekako v tem obdobju že oblikovane in tudi operativno delovale skupine za nadzor prostora, in sicer v Celju, Ljubljani in Mariboru. Kasneje so se preimenovale v mobilne kriminalistične skupine, leta 2004 pa preoblikovale in tudi preimenovale v mobilne kriminalistične oddelke, kot jih tudi poznamo danes," je povedal Poklukar.

Obe enoti imata v ustroju slovenske policije pomembno mesto. Prav tako imata tudi močno podporo tako vodstva policije kot ministrstva - sistemsko in finančno, je izpostavil minister.

Na spletni strani policije je objavljeno daljše sporočilo za javnost o 30-letnici policijskih pogajalcev in mobilnih kriminalističnih oddelkov.