Skoči do osrednje vsebine

Pravilnik o zaščiti prijaviteljev in vzpostavili notranje prijavne poti

Z današnjim dnem smo na Uradu RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu sprejeli Pravilnik o zaščiti prijaviteljev in vzpostavili notranje prijavne poti. Zaščitni ukrepi po zakonu so: prepoved razkritja identitete prijavitelja in zaupnosti, izključitev odgovornosti prijavitelja, sodno varstvo in začasne odredbe v primeru povračilnih ukrepov, brezplačna pravna pomoč, nadomestilo za primer brezposelnosti in psihološka podpora.

Notranja pot za prijavo

Urad Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu je kot zavezanec po Zakonu o zaščiti prijaviteljev (Uradni list RS, št. 16/23) določil notranjo pot za prijavo kršitev predpisov, za katere posamezniki (v nadaljevanju: prijavitelj), izvejo v delovnem okolju.

Notranja pot za prijavo je namenjena zaposlenim in drugim osebam v delovnem okolju zavezanca (npr. dobavitelji, pogodbeni partnerji, kandidati v postopkih in podobno).

Prijavitelj lahko kršitev sporoči zaupniku pisno ali ustno:

  • po elektronski pošti: zaupnik.unkiz@gov.si;
  • po telefonu: 01 478 6241;
  • po redni pošti: Urad Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, s pripisom »za zaupnika za notranjo prijavo«;
  • osebno pri zaupniku po predhodnem dogovoru po telefonu ali e-pošti.

Zunanja pot za prijavo

Če po mnenju zaupnika notranje prijave ni mogoče učinkovito obravnavati ali če prijavitelj meni, da v primeru notranje prijave obstaja tveganje povračilnih ukrepov, lahko informacijo o kršitvi poda preko zunanje poti za prijavo. Zaupnik prijavitelju nudi pomoč v primeru zunanje prijave in sodeluje z organom za zunanjo prijavo, kadar je to potrebno zaradi obravnave prijave pred organom za zunanjo prijavo.

Organe za zunanjo prijavo določa 14. člen Zakona o zaščiti prijaviteljev.

Zaščitni ukrepi

Zaščitni ukrepi po Zakonu o zaščiti prijaviteljev, ki se zagotavljajo prijaviteljem glede na vrsto povračilnih ukrepov, so:

  • prepoved razkritja identitete prijavitelja in zaupnost (6. člen);
  • izključitev odgovornosti prijavitelja (21. člen);
  • sodno varstvo in začasne odredbe v primeru povračilnih ukrepov (22. člen);
  • brezplačna pravna pomoč (23. člen);
  • nadomestilo za primer brezposelnosti (24. člen);
  • psihološka podpora (25. člen).

Zaupnik in Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v nadaljnjih postopkih na podlagi prijave svetujeta prijavitelju glede zaščitnih ukrepov in mu pomagata v okviru svojih pristojnosti. KPK prijavitelju na njegovo zahtevo izda potrdilo o upravičenosti do zaščite z namenom uveljavljanja zaščitnih ukrepov.

Na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije lahko najdete dodatne informacije o zaščiti prijaviteljev.